Tillbaka till Helenelund

Många sommardagar har Jan Arnald tillbringat vid Edsviken.
Många sommardagar har Jan Arnald tillbringat vid Edsviken.
Arne Dahls senaste roman Utmarker utspelar sig  i Sollentunas trakter, i författarens barndomsland.
Arne Dahls senaste roman Utmarker utspelar sig i Sollentunas trakter, i författarens barndomsland.
Hans deckare har sålts i miljoner. Mest känd är kanske a-gruppen som löser mord ute i den politiska, globala hetluften. Men när Arne Dahl uppfinner nya karaktärer utspelar sig handlingen i uppväxtorten Sollentuna.

Edsvikens strand återkommer i intervjun med Arne Dahl, eller som han egentligen heter, Jan Arnald. Det var här han slängde sig ut i vattnet som barn när han hälsade på hos morföräldrarna som bodde på Edsviksvägen.
I den aktuella, nya romanen Utmarker utspelar sig en del av handlingen vid just denna strand. I fiktionen finns ett båthus som återfinns både i romankaraktärernas barndom och tjugo år senare, när de återvänder.

Och Jan Arnald har en del gemensamt med huvudrollsinnehavarna, poliserna Sam och Molly, bland annat högstadiet i Helenelund.
– Molly har ju ett gäng kompisar i Helenelundskolan och det finns barndomssekvenser som dyker upp. Så småningom inser man att de hänger ihop med Sams och Mollys förflutna, och när de tvingas till en plats möter de den person som förmodligen är skyldig till en rad kidnappningar, säger Jan Arnald.

Sam måste titta tillbaka i sin egen historia som är ett mycket förträngt barndomsland.

Anledningen till att det blev titeln Utmarker handlar dels om det rent bokstavliga – poliser som måste agera utanför polismakten för att lösa ett fall och på så vis agera i lagens utmarker – men det handlar också om en inre resa till mörka frekvenser från barndomens utmarker.
– Sam måste titta tillbaka i sin egen historia som är ett mycket förträngt barndomsland. Det är något han jobbat sig bort ifrån. För att lösa fallet måste han komma ifatt tiden och öppna dörrar till det som varit stängt, berättar Jan Arnald.

Jag åker till mina föräldrar

Riktigt så mörka är inte författarens barndomsminnen. Då handlar det mer om somrar vid Edsviken och Rösjön och väldigt mycket om sport, exempelvis fotboll i Helenelunds IK, hockey och bandy. Sedan var brorsorna bra på att lira pingis. Andra intressen var musiken, framför allt minns han jazz workshops där han spelade trombon.

Men när han inte besöker världens alla bokmässor eller vistas hemma i Hornstull är det Sollentuna som gäller.
– Jag åker till mina föräldrar. Jag har också en del kompisar kvar. Min tandläkare sedan jag var 16 är kvar i Helenelunds centrum.

Trots att han precis kommit ut med en ny roman är det ingen rast och ro för Arne Dahl som jobbar på nästa alster.
– Nu skriver jag i högsta tempo på uppföljaren som ska komma i april. Den heter Inland och utspelar sig i Östersund. Det blir en fortsättning som sätter igång direkt efter Utmarker, avslöjar han.