ANNONS

Titiyo: ”Jag har mina stigar i Vasastan”

Titiyo är en av 46 artister i Swedish Music Hall of Fame.
Titiyo är en av 46 artister i Swedish Music Hall of Fame.
På förra plattan återvände hon till tonårsfyllor och olycklig kärlek i uppväxtstaden Solna. Nu är Titiyo hemma i Vasastan.
På torsdagen valdes artisten in i Swedish Music Hall of Fame.
ANNONS

Musiken har följt henne genom livet, men det var först i slutet på 80-talet som Titityo slog igenom som soloartist, då med dunderhiten ”Talking to the Man in the Moon”.

Nu är hon en av 46 svenska artister som tagit plats på den prestigefulla listan i Swedish Music Hall of Fame.

– Det är skönt att få en bekräftelse. Samtidigt hade det inte hänt om det inte var för alla fantastiska människor som jag gjort samarbeten med. En häst hoppar inte utan ryttare, sa artisten när hon valdes in på torsdagen.

”Som Bullerbyn i betong”

Allt började i Solna, där Titiyo växte upp med föräldrarna och halvsystern Neneh Cherry (som valdes in i Swedish Music Hall of Fame 2015). På förra albumet ”13 Gården” återvände hon till de gamla kvarteren, framförallt i låten med det självklara namnet ”Solna”.

– Solna är min bas, även om jag aldrig är där nuförtiden. Jag hade mina första skolår i Kungshamra och det området var verkligen jättefint. Det var som att bo i Bullerbyn, fast i betong. När jag blev äldre sträckte jag mig mot Solna centrum och började hänga med grabbarna i Ritorp och Bagartorp.

Men då fanns inga tankar på att bli artist?

– Nej, då var det mest tajta jeans, träskor och Abba.

ANNONS

Foto: Melina Reid.

Hemma i Vasastan

Nu bor hon vid S:t Eriksplan och beskriver Vasastan som hemma. Under åren har hon hunnit bo på fyra adresser på Västmannagatan – och blivit tjenis med butiksägarna i kvarteren.

–  Jag har hela tiden trott att jag ska bo någon annanstans. Men jag gillar Vasastan och har mina små stigar där. Det är ganska inrutat egentligen, jag rör mig mest vid Odengatan och Vasaparken.

Stannar du i Stockholm?

– Ja, jag kommer att ha kvar Stockholm som min bas men jag kanske sticker iväg och hyr ett hus någon annanstans ett tag. Kanske lever jag mina sista pensionärsår på Gotland.

Din förra platta var på svenska – fortsätter du på det spåret?

– Absolut, jag upptäckte att det var ett skafferi som var ganska välfyllt och det finns mycket kvar att ta där. Jag kommer att släppa en ny svensk singel efter sommaren, i samband med gig på Mosebacke 13 augusti. Det ska bli jävligt kul.

Fakta

De valdes in i år

  • Ted och Kenneth Gärdestad
  • Kai Gullmar (kompositör)
  • Europe
  • Marie Bergman
  • Titiyo
  • Doris Svensson
  • Broder Daniel
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.