ANNONS

Titta in i Mandelas cell

Kika in i Nelson Mandelas fängelsecell eller spela dig genom livet som politisk fånge på fängelseön Robben Island.

En unik utställning för tonåringar om kultur och demokrati har Sverigepremiär på Kulturhuset i Vallentuna.
ANNONS

En liten fängelsecell har byggts upp på övervåningen i Vallentuna bibliotek. Här finns en filt, ett lågt bord, två rostfria skålar och en hink. Det var allt som Nelson Mandela hade i sin fängelsecell på Robben Island i Sydafrika under sin 27 år långa fängelsevistelse.

Fängelsecellen är en del av utställningen Mandela27 som har Sverigepremiär på Kulturhuset i Vallentuna den 3 september. Utställningen har visats både i kåkstäderna i Sydafrika och i Bryssel. Den riktar sig främst till tonåringar och vill visa kopplingen mellan demokrati och kultur.

Under sin tid i fängelse var Nelson Mandela symbolen för kampen mot apartheid i Sydafrika, en kamp som bland annat fördes med kulturens hjälp.

Kopplingen mellan kultur och politik är stark. Får man inte uttrycka sig är kulturen den enda kanal man har, säger David Powell, utställningens producent.

Två exempel är den sjungande revolutionen i Estland, Lettland och Litauen som ledde till självständighet för de tre staterna i början på 1990-talet och Nejlikerevolutionen i Portugal som banade väg för ett demokratiskt Portugal 1974.

Båda exemplen tas upp i utställningen, men fokus ligger på Sydafrika och frihetskämpen Nelson Mandela som gick ur tiden förra året. David Powell tycker att det känns kul att visa utställningen i Sverige.

– Det finns en bortglömd koppling mellan Sverige och kampen mot Apartheid. Olof Palme gav Sida en stor mängd pengar, just till kultur i Sydafrika. När jag talar med sydafrikaner säger de: ”Vi skulle aldrig klarat oss utan det ”, säger David Powell.

En trappa ner i Kulturhuset pågår svensk demokrati för fullt. Här kan man förtidsrösta.

Drygt 80 procent av förstagångsväljarna i Vallentuna röstade till fullmäktige förra valet – tydligt högre än rikssnittet på knappt 75 procent. Men ändå låter var femte förstagångsväljare chansen att påverka sin allra närmaste miljö via valsedeln, gå förlorad.

ANNONS

Här skulle det vara lätt att säga: ”Men annat är det i Sydafrika där kampen för demokrati och mot apartheid finns i färskt minne”. Men det gör inte David Powell.

Han är från England och bor i Sverige, han tycker att både svenskar och engelsmän tar demokratin lite för given. Men för den sakens skull är den unga Sydafrikanske demokratin inte bättre.

Det här är ingen historia med ett ”happy ending”. I Sydafrika bor miljontals svarta i kåkstäder medan vita har det bra. Visst kan man vinna demokrati genom kulturen men man måste göra något av den.

Fakta

Vernissage med Sydafrikas ambassadör

Utställningen Mandela27 – How culture helped to shape South African and European democracy visas 3 september–19 oktober.

Bakom utställningen ligger Robben Island Museum, North West University (Sydafrika), Coventry University (Storbritannien), Elderberry Culture Projects (Sverige) och TCS Digital World (Belgien).

Den 3 september är det vernissage med sångaren André De Lang och Sydafrikas ambassadör i Sverige.

Den 1 oktober håller Nobelmuseets Carl-Johan Markstedt föredrag om Nelson Mandelas liv och den 17 oktober visas filmen Mandela – Long walk to freedom.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.