Min lokala hjälte

Som karate på Okinawa fast i Danderyd

Stina Flogell leder karateklubbens vuxengrupp i Mörbyskolan gymnastiksal.
Stina Flogell leder karateklubbens vuxengrupp i Mörbyskolan gymnastiksal.
Stina Flogell och Reza Moein i jägarvila under en stunds styrketräning i karatepasset.
Stina Flogell och Reza Moein i jägarvila under en stunds styrketräning i karatepasset.
Reza Moein främst i ledet under en övning.
Reza Moein främst i ledet under en övning.
Goran Crafoord
Göran Crafoord har tränat karate i 16 år. Han är klubbens Sensei och ordförande.
Styrka, koordination och mental träning. Mitt i fick en introduktion i japansk självförsvarsteknik av Danderyds karateklubb.

När Göran Crafoord inleder karatepasset sitter han och eleverna på knä, indelade efter bältesgrad. De hälsar på varandra med en bugning.

På väggen bakom Göran hänger karateklubbens röd-vita emblem. Den röda färgen symboliserar mod, passion och sundhet vilket speglar karatens värdegrund.

– Du lär dig att försvara dig, bygger upp din fysik och blir tryggare som person säger Göran Crafoord, Sensei i Danderyds karateklubb.

Karate bygger på att du aldrig ska angripa någon. Det är ett redskap att använda som självförsvar och inget annat.

Säger Göran Crafoord.

”Ger ro och harmoni”

Mörbyskolans gymnastiksal är deras Dojo som betyder träningslokal och behandlas med stor omsorg och vördnad. Ytterskorna står i raka led på skohyllorna och golvet sopas alltid rent före träningspasset.

– Det är alltid renare när vi lämnar lokalen än när vi kommer hit. Ordning ger ro och harmoni, säger Göran.

Efter hälsningsceremonin och en kort meditation inleds passet med uppvärmning. Därefter följer Kihon som är grundträning i blockeringar, rörelse, sparkar och slag. Efter en halvtimme övergår man till olika  parövningar så kallad Kumite och avslutningsvis Kata som är fördefinierade rörelsemönster över golvet.

– Vi har i princip inga skador. Vi använder kuddar som skydd och jobbar hela tiden med kontrollerade tekniker.

Stina Flogell och Reza Moein i jägarvila under en stunds styrketräning i karatepasset. Foto: Åsa Sommarström

Från Okinawa

Men karate övar inte bara upp den fysiska förmågan, den vänder sig även inåt.

– Karaten gör dig starkare, tåligare och mer fokuserad. Men även själen påverkas. Det kan låta flummigt men karaten måste gå åt två håll, inåt och utåt

Klubben praktiserar den ortodoxa stilen Itosu-ryu vilket de är ensamma om i Sverige. Utmärkande för stilen är att teknikerna är korta, snabba och effektiva. Traditionen kommer i rakt nedstigande led från Okinawa förklarar Göran, platsen där den moderna karaten föddes.

”Självförsvar och inget annat”

– Karate bygger på att du aldrig ska angripa någon. Det är ett redskap att använda som självförsvar och inget annat. Att själv behöva använda våld är den absoluta sista utvägen och den sämsta.

Färgen på bältet visar hur länge en elev har tränat. Alla börjar med vitt bälte och målet är att avancera till svart. Sen graderas svart bälte i ytterligare nivåer. Karate är unikt på så sätt att det finns en tydlig utbildningstrappa att följa. Man behöver inte fundera på vad man ska lära dig.

Klubben har 150 medlemmar och på lördagarna tränar alla åldersgrupper tillsammans.

– Det är många familjer som har hittat ett gemensamt intresse i karaten. Alla instruktörer jobbar helt ideellt och gör en fantastiskt insats. Och jag tror att både vi som instruerar och våra elever går till och från våra träningar med ett stort leende.

Goran Crafoord

Göran Crafoord har tränat karate i 16 år. Han är klubbens Sensei och ordförande. Foto: Pressbild

Fakta

Några termer i Karate

Sensei: Lärare

Kyu: (Elev-)grad

Hai: Ja!

Dan: Grad

Do: Väg, livsinriktning

Dojo: Träningslokal

Rei: Buga

Kata: Sammansättning av blockeringar, attacktekniker och förflyttningar i ett bestämt rörelseschema, specifikt för en viss karetestil