Trevlig bistro – men kvalitén svajar

Chèvre chaud som entré.
Chèvre chaud som entré.
På Bistro Bon Seaside finns en välutrustad bar.
På Bistro Bon Seaside finns en välutrustad bar.
Lyxigt med wagyuentrecôte och en halv gratinerad hummer.
Lyxigt med wagyuentrecôte och en halv gratinerad hummer.
Tartelette de soirée, med hallon och crème anglais.
Tartelette de soirée, med hallon och crème anglais.

Kanske är det den långa raden av blanka flaskor med spännande etiketter som attraherar dem, eller kanske träborden och de fladdrande ljuslågorna. Men en ruggig fredagskväll i mars slinker vännerna Gourmé och Gourmand in på Bistro Bon Seaside.

Kyparen, som skulle visa sig vara av den ovanligt trevliga sorten, erbjuder ett par olika varianter av bord och de väljer ett precis vid fönstret.

Eftersom det är en kväll inför helgen sitter där ett par större sällskap och laddar med borden fulla av mat, glas och flaskor.

– Här gäller det att tänka hav eller land, säger Gourmand när han tittar på den mycket pedagogiska menyn.

Snabbt faller han dock för något lite mittemellan – sniglar (95 kronor).

Gourmé är inte lika kvick. Tvekar mellan toast Skagen, chèvre chaud och oxfilé, men väljer till slut det sista, Pelle Janzon (95 kronor).

Och när de som bäst smuttar på sitt bubbliga entrévin dyker rätterna upp. Pelle Janzon består av oxfilé, löjrom och ägggulecrème.

– Smakmässigt är det här välbalanserat till en fint kombinerad smakbild, tycker Gourmé högtidligt. Hettan från löken och pepparroten gör sig bra med den distinkta smaken av rått kött och rom. Lite trist färg bara. En accent hade varit snyggt.

Gourmands sniglar bourguignon (95 kronor) är matiga och gratinerade i vitlökssmör och brödsmulor.

– De är fylliga och fräscha och tillsammans med den knapriga täckningen är det här en rejäl förrätt.

Gourmand fortsätter med en riktigt lyxig huvudrätt, 300 gram wagyu entrecôte (425 kronor) kombinerat med en halv gratinerad hummer (125 kronor) och tryffelbernaise.

– Det gäller att vara riktigt riktigt hungrig en sådan här gång, säger han när kyparen bär in den långa plankan med de dyra läckerheterna. Tur att jag är det.

– Extremt mör och blodig biff, som jag gillar. Men hummern är en besvikelse. Torr, och köttet har fastnat i skalet. Den smakar ju ingenting. Mycket märkligt.

Gourmé har valt musslor, moules à la basque (225 kronor) som är vinkokta blåmusslor serverade med paprika-crème, chilli, pommes frites och chipotlemajonnäs.

– Oj oj, säger Gourmé. Det verkar som om de här musslorna har fått vänta lite för länge innan de bars ut. De är torra och överkokta. Men pommes fritesen är god.

Mycket mätta väljer de var sin dubbel espresso (39 kronor). Proppmätte Gourmand nöjer sig med chokladtryffel (45 kronor) medan Gourmé satsar på hallontartelette med sorbet (95 kronor).

– Härligt med knaprig kaka efter de överkokta musslorna, säger han, och inleder ett resonemang om hur en del krogar inte tycks veta vilken fot de ska stå på, och därmed blir lite svajiga.

Fakta

Hornsbergs strand 57

Kök: Grillat, kött, fisk, skaldjur. Frankrike- och USA-inspirerat.

Miljö: Mysigt och festligt.

Vegetariskt: Nej.

Pris: Huvudrätter 225-595 kronor.