ANNONS

Tuff period i Top Model

Nina Strauss åkte till Los Angeles som en bland tio tjejer för att tävla i Top Model Sverige.

Trots en spännande upplevelse är hon kritisk mot en del inslag i programmet.
ANNONS

Ikväll sänds det fjärde avsnittet. Nina Strauss är en av nio deltagare kvar i tävlingen.

Tjejerna är unga. Villkoren är tuffa. I varje program får någon åka hem. Mycket beror på deras utseende, men även av talang, vilja, attityd, tur och tillfälligheter.

Nina Strauss hade bara funderat över att pröva modellyrket när hon utan tidigare erfarenhet ansökte om att vara med.

– Jag har velat bli modell och skådespelare. Många skådespelare har ju varit modeller. Och så tyckte jag det skulle bli en sjukt rolig upplevelse, säger Nina Strauss.

Efter en intervju och två ytterligare tester togs hon ut bland 24 deltagare som samlades på Café Opera i första programmet.

– Att ens komma till Café Opera var ju fantastiskt! Och att vara bland de 24 främsta. Många av tjejerna hade ju modellat i hela sitt liv och det hade inte jag.

En scen i första programmet blev omdiskuterad. Nästan direkt fick deltagarna avgöra vilka av de andra deltagarna som hade sämst chans att klara sig.

– Det var jobbigt att det kändes som att man skulle trycka ner varandra. Jag sa att jag tyckte det i programmet också, säger Nina Strauss.

Positiv attityd är annars ett av hennes kännemärken. Hon säger att hon var jätteglad åt att vara med i programmet. Hon hade aldrig varit i USA förut och fick åka till Los Angeles för att bo med tio andra deltagare i en lyxvilla i Beverly Hills.

ANNONS

Fast vissa inslag i tillvaron i huset var inte lika angenäma. Programmet spelades in under jul och nyår. Tjejerna hade blivit lovade att få ha kontakt med sina familjer, men Nina Strauss hävdar att de inte fick ringa så ofta.

Det var oklart hur mycket och hur ofta de skulle bli filmade i huset. Känslan var att teamet kunde filma när som helst. Samvaron med de andra deltagarna hade också sina sidor.

– Om jag säger att det var en utmaning att bo ihop med tio tjejer som ansträngde sig hårt för att synas, så säger väl det en del.

Att Nina Strauss inte hade så stor erfarenhet spelade liten roll. Det gick inte att förbereda sig på tävlingsmomenten, som alltid innebar överraskningar.

– Man visste aldrig vilka bilder de skulle välja att visa. De valde inte de bästa bilderna, utan de som de kunde säga något roligt om. En del jag har pratat med säger att så går det inte till i branschen. Det här är mer underhållning, säger hon.

Max Lagerbäck, presschef på MTG TV, förstår att det funnits synpunkter på scenen då deltagarna fick välja den tjej som hade sämst chans.

– Men det var ju så att den tjejen sedan fick en fördel i programmet. Momentet var en signal till deltagarna att ingen skulle tro att den var bättre än någon annan.

När det handlar om telefonsamtal hem hänvisar Max Lagerbäck till att det är en tv-inspelning och då kan man inte alltid gå ifrån och ringa.

Angående urval av bilder, görs inte det mest för att det ska bli bra tv?

– Självklart. Men det är alltid kunden som väljer bilderna, kontrollen har aldrig modellen.

Trots viss kritik är Nina Strauss tacksam för att hon fick vara med, uppleva mycket och träffa många intressanta människor. Hon är fortfarande intresserad av jobb som modell. Även om hon fortfarande egentligen helst vill bli skådespelerska.

Fakta

Går på Östra Real

Namn: Nina Strauss.

Ålder: 18 år.

Bor: Mosstorp.

Familj: Mamma Katharina, tvillingbror Calle och cocker spanieln Stumpan.

Gör: Studerar tredje året på Östra Reals gymnasium.

Aktuell: Deltar i tävlingen Top Model Sverige på TV3.