ANNONS

Ulfs värld i kvadrat

Bergviks brygga. Samma plats fotograferad vid olika tidpunkter.
Bergviks brygga. Samma plats fotograferad vid olika tidpunkter.
Ulf Nilsson.
Ulf Nilsson.
Ulf var kass på att fotografera.

Men med en vanlig smarttelefon har han övat upp sina färdigheter.

Nu får han beröm från andra sidan jordklotet och ska ha utställning på Salems bibliotek.
ANNONS

”Wonderful” och ”Stunning wiev” säger ett par av kommentarerna på Rönningebon Ulf Nilsson Instagram-konto där folk världen över kan följa naturens och årstidernas gång vid sjön Uttran. Många av de uppskattade fotografierna är från samma plats: Bergviks brygga.

– Jag bor lite ovanför Bergviks brygga och brukar gå dit nästan varje dag. Samma motiv kan se väldigt annorlunda ut från dag till dag, till och med samma dygn beroende på väder, säger Ulf Nilsson.

För tio år sedan var läget annorlunda. Då hade Rönningebon ingen kamera. Och han beskriver de foton han tog som usla.

Men när han började fundera på hur de kunde använda sociala medier på jobbet började han fotografera med lurens kamera i hemtrakterna. Och med tiden blev han allt vassare.

– Jag upptäckte att det var väldigt enkelt att redigera fotografierna och att sedan publicera dem (på nätet), säger Ulf Nilsson.

Utställningen ”Bryggan” som börjar på Salems bibliotek den 17 oktober består uteslutande av fotografier från hans Instagram-konto, @ulfnil. I sin presentation inför utställningen skriver han: ”Alla kan fotografera. Det är den här utställningen ett bevis på.”

– Testa och lek dig fram med bilderna. Se vad du kan göra i redigeringen och publicera dem sedan, är Nilssons råd till den som vill förbättra sig.

Hur gör du själv?

– Jag letar efter det vackra. Ofta handlar det om att hitta en balans i bildens komposition. Sedan följer jag de ramar som Instagram ger i redigeringen. Jag använder nästan inget filter utan jobbar hellre med att göra fotografierna ljusare eller mörkare och med kontraster och mättnad, säger han.

ANNONS

Uppenbarligen går bilderna hem. I dag har han över tusen följare.

– Men det är inte någon märkvärdig siffra, jag är ju ingen storstjärna i sammanhangen. Men jag vet inte vilka många är, folk från andra länder upplever nog vår natur som exotisk.

Lite hjälp har han allt haft på vägen. Ulf Nilsson har jobbat inom media i årtionden och har på så sätt samarbetat en hel del med fotografer. Efter en stressig dag brukar han gå ner till sjön.

– Ett lugn infinner sig ganska snabbt när jag kommer ut i naturen, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.