ANNONS

Ung konstnär tävlar i tv

”Jag är både konstnärlig och business minded”, säger Artan Mansouri som tycker att det är roligt att marknadsföra sin konst.
”Jag är både konstnärlig och business minded”, säger Artan Mansouri som tycker att det är roligt att marknadsföra sin konst.
Artans ”tag”, lutad mot vardagsrumsgolvet.
Artans ”tag”, lutad mot vardagsrumsgolvet.
Han är en busig konstnär – och en äkta tävlingsmänniska.

I mars kämpar Älvsjökillen Artan Mansouri mot andra unga entreprenörer i SVT:s realityserie ”Idéfabriken”.
ANNONS

Älvsjös mest färgsprakande garage finns förmodligen på Johan Skyttes väg. Här har Artan Mansouri, 20 år, sin graffitiateljé.

Han har förvandlat både porten och väggarna till maffiga konstverk och på hyllorna trängs färgburkar. Även under vintern jobbar han här, påpälsad framför sitt staffli.

– Det här var bland det första jag gjorde, säger han och lyfter fram två spånskivor där han har målat ”Artan” i typisk graffitistil.

– De stod i biblioteket på Medborgarplatsen i någon månad. Jag tycker själv inte att de är så bra, de har inget särskilt djup eller budskap, men det var häftigt att de fick vara med!

Sedan dess har det gått något år – och mycket har hänt med Artan Mansouri. Han är inte längre en gymnasiekille med konstnärsdrömmar utan en målmedveten företagare.

Några av hans verk finns i villans vardagsrum, lutade mot väggarna. Ett klarblått hjärta fångar genast ögat – och är en typisk Artanmålning med budskapet att kärlek föder kärlek.

På målningen intill landar en ängel på en kyrkogård, bredvid ett Steve Jobs-citat om hur tanken på döden kan få oss att strunta i andras förväntningar och följa våra hjärtan.

– Det citatet har betytt mycket för mig. Mamma och pappa ville att jag skulle bli läkare, men nu har jag bevisat att det var rätt av mig att välja en annan väg, säger Artan Mansouri, och berättar sedan hur allting började.

– Jag hade kompisar som höll på med graffiti och det inspirerade mig. Jag började sitta hemma och skissa. Sedan började jag trean på gymnasiet och då skulle vi starta UF-företag. Jag bestämde mig för att måla tavlor och designa T-shirts och försöka sälja dem. Och det gick bra – för jag kände motivation och körde hårt.

ANNONS

UF-företag är företag som gymnasister får driva under ett läsår, genom organisationen Ung Företagsamhet. Artan Mansouri hittade snabbt ett koncept där han fick utlopp för sina olika sidor.

Den busige Artan målade graffiti, den filosofiske Artan designade linnen och T-shirts med kärleks- och fredsbudskap och tävlingsmänniskan Artan fick snurr på företaget.

– Två av mina målningar hänger nu i Nobelmuseet som jag snabbt fick kontakt med. Den här föreställer Alfred Nobel både som ung och gammal, berättar han och visar stolt ett foto av målningen i sin portfolio.

Där finns också en bild av studentflaket han åkte på när han tog studenten våren 2011. Han sprejade själv graffitin på flaket – och det ska han fortsätta att göra. I vår börjar han nämligen måla flak åt en firma som jobbat med studentfester. En bra start för företaget Artan, som han bildade efter läroåret med UF-företaget.

Tanken är att han ska varva beställningsjobb på väggdesign med kläddesign och fritt graffitimåleri.

Och kanske får han en skjuts av SVT:s tv-serie ”Idéfabriken”. Artan Mansouri sökte dit – och blev uttagen som en av nio unga entreprenörer.

Under sex avsnitt ska de tävla mot varandra i konsten att starta ett företag, väggledda av experter och bedömda av en jury med kända entreprenörer.

– Inspelningen är det roligaste jag har gjort. Jag jobbade intensivt, träffade intressanta människor och fick massor av erfarenhet och färdigheter, säger han.

Mamma och pappa ville att jag skulle bli läkare, men nu har jag bevisat att det var rätt av mig att välja en annan väg.Artan Mansouri

Fakta

Seriestart i mars

Namn: Artan Mansouri.

Ålder: 20 år.

Yrke: Konstnär, designer, entreprenör.

Bor: I villa i Älvsjö med mamma och pappa.

Aktuell: Medverkar i SVTt:s realityserie ”Idéfabriken”, som startar den 5 mars.

Om graffitidebatten: ”Jag har aldrig sysslat med olaglig graffiti men gillar att titta på det. Jag förstår varför det är olagligt men straffen är för hårda och kan förstöra människors liv. Jag är emot att det är nolltolerans även mot laglig graffiti.”