ANNONS

Ungdomarna fixade drömresan

Filippa Dellstig, Mark Johansson och Kerstin Nordell.
Filippa Dellstig, Mark Johansson och Kerstin Nordell.
Kvällsmat ombord.
Kvällsmat ombord.
Lokal matshopping.
Lokal matshopping.
Scoutledaren Tobias Andersson.
Scoutledaren Tobias Andersson.
Scouterna i Tibble sjöscoutkår ville göra något annorlunda tillsammans. Idén om en spännande resa föddes. Nu sitter de på däck i solen och seglar längs Kroatiens kust.
ANNONS

– Det har typ varit magiskt. Det är så fint och vi har haft himla tur med vädret, säger Mark Johansson som är en av de sex ungdomarna på resan.

Den här veckan har Upplands-Bros barn och unga påsklov. För de sex ungdomarna i Tibble sjöscoutkår är det ett lov som de sent kommer att glömma. I lördags landade de med flyget i Split, för att sedan ta sig till staden Trogir där de hämtade upp segelbåten S/Y Didi och påbörjade seglingen norrut.

Ungdomarna varit med i scouterna sedan de var små och är vana att hantera båtar. Men att segla en tretton meter lång segelyacht är nåt nytt.

– Det är roligare att segla en stor båt, det är lite mer att hålla koll på, säger Filippa Dellstig.

Den större båten kräver mer samarbete.

– Det är omöjligt att göra allt själv. Det är några som måste segla, andra får laga mat eller diska, säger Kerstin Nordell.

Syftet med resan är inte bara att ha roligt, sola och bada och umgås, även om det såklart blir mycket av den varan också.

– Det är på inget sätt en lyxresa. Ungdomarna får göra det mesta – laga mat, segla, planera rutter. Det handlar om kulturellt utbyte, teambuilding och att lära sig att ta ansvar, säger scoutledaren Tobias Andersson.

För att komma iväg på resan har kåren också fått samla in pengar på olika sätt. De har sålt mat och fika på olika tillställningar, samtidigt som ledarna har hjälp till med att ordna stipendier och andra bidrag.

ANNONS

Rutten planeras allt eftersom. Varje dag kollar de vädret och hur mycket det ska blåsa och lägger därefter upp en plan. Hittills har de fått både lugna och blåsiga dagar.

– Första dan blåste det rätt så bra, så det var kul, säger Filippa och de andra håller med.

– Men det är lite jobbigt att laga mat när det lutar, tillägger Mark.