”Den första dagen var jag livrädd”

Rickard Söderberg leder Gatans kör.
Rickard Söderberg leder Gatans kör.
Livrädd första dagen – nu leder Rickard Söderberg en kör av hemlösa.
På torsdag kan du se resultatet när sångaren leder ”Gatans kör” i Filadelfiakyrkan.
I januari visar SVT dokumentären om det unika projektet.

Operasångaren har sjungit i kör sedan 11-årsåldern, och många tv-tittare vet hur han brinner för konceptet. Rickard Söderberg är även känd för sitt samhällsengagemang – och vem skulle passa bättre för att leda en kör bestående av hemlösa?

– När SVT frågade om jag var intresserad så tog det ungefär en sekund innan jag skrek ”ja!”, utan att egentligen ha koll på mina kalendrar, säger Rickard Söderberg.

Just nu finslipar ”Gatans kör” sin repertoar inför torsdagens finalkonsert i Filadelfiakyrkan vid S:t Eriksplan. Medlemmarna hittades via Situation Stockholm, Stadsmissionen och Ny Gemenskap. Ganska snabbt formades en entusiastisk kärntrupp, men det var ingen självklarhet att projektet skulle lyckas.

Berättar om skräcken

– Den första dagen var jag livrädd för att det bara skulle komma en person. Så blev det inte. Och efter repetitionen var jag livrädd för att jag skulle ha skrämt bort alla – men de kom tillbaka, säger han.

Repertoaren har bestämts demokratiskt och den 17 november kommer du bland annat få höra kören framföra Änglamark, Brev från kolonien och John Lennons Imagine. Flera av medlemmarna gör dessutom solonummer. De flesta i gruppen hade aldrig sjungit i kör tidigare – trots det har Rickard trimmat dem utan silkesvantar.

– Jag ställer samma krav på disciplin, närvaro och uttryck i texten som jag gör med andra körer. En utmaning är att lägga ribban lagom högt, vilket är strax ovanför vad de själva tror att de klarar av, säger Rickard.

Dokumentär i SVT

Den 11 januari är det premiär för SVT:s dokumentär om Gatans kör. Där är det tydligt att ledarens engagemang har omfattat mer än bara sången.

– Jag har lärt mig så otroligt mycket, och har fått så många av mina fördomar totalt krossade på ett underbart sätt, säger han.

Rickard berättar att han köpt Situation Stockholm många gånger, men sällan tagit sig tid att prata med de som säljer tidningen. Nu har han fått följa dem i deras vardag, vilket har gett en helt annan inblick i de villkor de lever under.

– Ingen av oss vet egentligen någonting om de här människorna – utom de själva. Vill man ta redan på hur de egentligen har det så är det bara att gå fram till dem på stan. Erbjud en kopp kaffe och lyssna på vad de har att säga. Många av dem har enastående lösningar på allt möjligt, säger Rickard Söderberg.

Av: John Edgren, Allt om Stockholm