ANNONS

Upptäck en värld i miniatyr

Miniatyr Grödinge Hembygdsförening.
Birgitta Bridells dockor och inredning för ett dockskåp. De små dockorna har små leksaker att leka med.
Birgitta Bridell har hittat grötdockan.
Birgitta Bridell har hittat grötdockan.
Istället för en guldklocka för lång och trogen tjänst fick bibliotekarien Cristina Landerholm pengar som hon använde till ett dockhus.
Istället för en guldklocka för lång och trogen tjänst fick bibliotekarien Cristina Landerholm pengar som hon använde till ett dockhus.
Det är en resa in i Lilleputtland. Med målningar mindre än en tumnagel och Dalahästar så små att en nysning kan få dem att falla.

I sju veckor framåt ­visas utställningen ”En värld i miniatyr” i Vårsta.
ANNONS

– Miniatyrer fascinerar och har alltid fascinerat människor, säger Gunilla Giertz som är med och arrangerar Grödinge hembygdsförenings nya utställning i Vasastugan i Vårsta.

Hon fortsätter:

– Det kan bero på en beundran över handskickligheten bakom små smaker.

Något ädelt och upphöjt syfte till att föreningen nu visar upp smått och gott verkar inte finnas. Men hembygdsföreningen konstaterar att den blivit alltmer populär.

– Efter varje utställning frågar inte folk om vi ska göra en ny utställning – utan vad vi ska göra härnäst, säger Birgitta Bridell.

Hon har själv bidragit med små ting till utställningen, bland annat leksaker hon lekt med som barn. Vissa saker har gått i arv genom fem generationer. Där finns små skor som hennes mormor, född 1869, har lekt med. Andra har hennes mamma haft, och ytterligare några Birgitta Bridells barn och barnbarn. Grödingebon minns hur hon på sjuårsdagen fick ett dockhus som hennes pappa byggt. Dockhuset är förstört, men en del av leksakerna finns kvar. Bland annat ett fint möblemang som hennes mamma fick av en granne som pysslade. Men också köket från dockskåpet som hon fick i present senare.

– Det fina möblemanget var en favorit som jag lekte mycket med. Jag fick det samtidigt som dockskåpet, minns Birgitta.

Mycket av det som visas är gamla leksaker. På det sättet är utställningen en nostalgisk resa för äldre besökare.

Men där finns också små krubbor, korgar, dalahästar, glas­figurer och ett litet hus från Kagghamra gård som professorn Gustav Arrenhius tillverkade som barn. Replikor av fornlämningar och gamla konstverk ställs också ut. Gunilla Giertz har bland annat bidragit med en miniatyrmålning från 1700-talet som är stor som en femöring.

ANNONS

Att konstverk var små kunde ha praktiska förklaringar, berättar hon.

– Innan vi hade postgång och gifte ihop människor som aldrig träffat varandra så gjorde man porträttminiatyrer som ett sändebud kunde ta med sig i fickan, så att folk fick se hur den de skulle gifta sig med såg ut.

På det romantiska temat finns också en liten grötdocka som Birgitta Bridell säkert fick i gröten någon gång som barn.

– Det är en grötdocka som man lade i gröten i stället för en mandel. Den som fick dockan skulle bli först gift, säger Birgitta Bridell.

Och en karl att gifta sig med hittade hon mycket riktigt senare i livet.

Fakta

Visas upp en gång i veckan

Utsällningen ”En värld i miniatyr” visas varje måndag klockan 11–13 under oktober och november. Utställningen är också öppen söndag den 26 oktober klockan 12–15.

Grödinge Hembygdsförening är arrangör av utställningen på Vasastugan i Vårsta. Fritt inträde.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.