ANNONS

Upptäcktes som 12-åring

”När jag var med i Play lärde jag mig att det inte finns någon gräns för hur mycket man kan jobba. Det gör mig ingenting, för jag älskar det jag gör”, säger Janet Leon.
”När jag var med i Play lärde jag mig att det inte finns någon gräns för hur mycket man kan jobba. Det gör mig ingenting, för jag älskar det jag gör”, säger Janet Leon.
Laila Bagge.
Laila Bagge.
När Årstabon Janet Leon var 13 år stod amerikanska tonåringar på kö för att få hennes autograf.

Nu är hon 22 och ger ut sin första skiva med egna låtar. Och så tävlar hon i Melodifestivalen.
ANNONS

Det är sällan man kan kalla en 22-årig artist för erfaren. Men undantag finns och ett sådant är Janet Leon. Hon var bara 12 år när hon skickade en sångdemo till talang­jägaren Laila Bagge – som omedelbart ringde upp.

– Är det okej om jag kommer hem till dig i morgon, frågade hon. Jag sa ”visst” och fick panik, säger Janet Leon och ler ett stort leende.

Det Laila Bagge föll för var den 12-åriga, musikälskande Göteborgstjejens röst – en djup och soulig stämma med mycket tryck i. Strax blev hon medlem i popgruppen Play, skapad av Laila Bagge, och 13 år gammal reste hon på en lång turné från New York till Los Angeles. Gruppen, som inte gjorde mycket väsen av sig i Sverige, gjorde stor succé bland USA:s tonåringar. Janet Leon sjöng i fulla konserthallar och köerna ringlade långa när hon och de andra två tjejerna i Play skrev autografer.

– Det var skithäftigt och sam­tidigt helt galet. Jag var ju bara 13 år. Mamma var med och såg till att jag pluggade ordentligt mellan konserterna, berättar hon.

Lokaltidningen Mitt i träffar Janet Leon på kaféet Javasavi i Årsta. Hon dricker en stor kopp hett te och tittar ut över det snövita torget. Hon bor här sedan i höstas. Efter en inledande skepsis stortrivs hon, både med den avspända atmosfären och närheten till city.

– Jag visste inte vad Årsta var, men insåg att jag inte skulle få en lägenhet i city. Nu vill jag inte bo någon annanstans. Det är så mysigt här, konstaterar hon.

Steget att flytta från Göteborg tog hon efter många års pendlande. Sedan Play spruckit, när hon var 15 år, fortsatte hon nämligen att jobba med Laila och Anders Bagge och Andreas Carlsson. 2009 kom det pop-souliga och dansanta debutalbumet ”Janet”. Den skivan känner hon fortfarande starkt för, för hon har ”minnen till alla låtar”. Men det kan ändå inte mäta sig med vad hon känner för det album hon ger ut i vår. Nu har hon skrivit låtarna själv.

– Det gör att den blir mer känslomässig för mig, mer utlämnande och väldigt mycket jag. Det finns både fartiga låtar och mer stillsamma och alla är väldigt känslo­starka, berättar hon.

Janet Leon har skrivit musiken ihop med bland andra Jörgen Elofsson, superproducenten som gjort låtar till bland andra Britney Spears, Celine Dion, Robyn och Jennifer Lopez.

ANNONS

Det var också han som ringde upp Melodifestival­räven Fredrik Kempe och frågade om han hade någon låt som Janet Leon skulle kunna sjunga på festivalen 2013. Han hade just gjort en som han älskade, svarade han.

– Och vi älskade den också. ”Heartstrings” är en upptempolåt som förmedlar en massa glädje och har Fredrik Kempes catchy melodispråk, säger Janet Leon.

Nu på lördag den 16 februari går hon upp på scenen, i deltävling tre i Skellefteå.

Fakta

Tävlar i Melodifestivalen

Namn: Janet Leon.

Ålder: 22 år.

Yrke: Sångerska, artist och låtskrivare.

Bor: I Årsta.

Familj: Mamma och pappa i Göteborg.

Aktuell: Deltar i Melodifestivalen på lördag. Låten heter ”Heartstrings” och är skriven av Fredrik Kempe och Anton Malmberg Hård af Segerstad. Ger ut sitt andra soloalbum i vår.

Värt att veta: Första ”sång­lärarna” var Whitney Houston och Maria Carey.