ANNONS

Utställning av John Carlson över hela Sundbyberg

Junior Lindgren och Mathias Andersson på Sundbyebrgs stadsmuseum med anledning av utställning av John Carlson
Junior Lindgren och Mathias Andersson på stadsmuseet har slitit hårt med utställningen.
Imorgon invigs en stor utställning om den älskade lokalkonstnären John Carlson.
Hans verk kommer att visas i allt från skyltfönster till kyrkan.
ANNONS

På Sundbyberg stadsmuseum är det svettigt värre att få allt klart inför vernissagen imorgon.

Längs väggarna hänger målningar av John Carlsons vilka skildrar hans resande liv och förhoppningvis är John Carlsons son på väg in med ett självporträtt av fadern.

John Carlson var en flitig målare. På en enda resa kunde han tillverka 20 målningar. Foto: Sundbyberg stadsmuseum

– Vi kommer att berätta om delar och anekdoter av hans liv som handlar om hans resor ut i världen, vilket inte så många känner till. Han var otroligt flitig och kunde måla uppåt 20 tavlor på en enda resa. Han skrev även resereportage till Sundbybergstidningarna här hemma för att få pengar till att resa, berättar Junior Lindgren, bitr. museichef och konstnärlig ledare.

När vi öppnade den var det en konstskatt

Junior Lindgren

Bland annat tillbringade John Carlson tio dagar på en båt över till New York 1915, och tog sig senare både till Lofoton, Italien och tillbaka till USA.

– Hans tavlor från den första tiden i USA är mycket mörka och olika hans senare. Livet i USA var svårt och han slet ut kroppen på en kanonfabrik, säger  Junior Lindgren.

Skrev brev på små lappar

På väggen hänger även ett porträtt av en kvinna, troligen en norska vid namn Essie som var John Carlsons kärlek. När han väl kom hem från USA så möttes han av den tragiska nyheten att hon blivit påkörd av en spårvagn och omkommit.

ANNONS

John Carlson målade gärna människor som annars inte fick synas så mycket, som ursprungsbefolkningen i USA och samerna i Norrland.

Sundbyebrgs stadsmuseum med anledning av utställning av John Carlson

John Carlson skrev brev till familj och vänner på allt han hittade – från små papperslappar till tårtkartonger, berättar Junior Lindgren. Till vänster brev till en vän. Till höger (troligen) porträtt av kärleken Essie och målning från första tiden i New York. Foto: Maria Lilja

 – Vi har även fått ta del av en hel del korrespondens när vi jobbat med utställningen, han skrev brev på både små papperslappar och på tårtkartonger så det har varit ett pussel. Vi visste att vi hade en låda i källaren som vi inte tittat så mycket i, och när vi öppnade den var det en konstskatt, berättar Junior Lindgren.

Målningar visas i skyltfönster

Inom ramen för Kulturarvsåret som pågår så har Sundbyberg stad ihop med Sundbybergs Stadsarkiv, Sundbybergs konstsamling och Sundbybergs Stadsmuseum bestämt sig för att hylla den folkkäre lokala konstnären stort.

Hans verk kommer att visas på fler olika platser – allt från hos Stadsmuseet till Sundbybergs kyrka.

John Carlsons målningar kommer även att visas i skyltfönstren hos Håkansson Glas, Nordqvist färg och Kåges herrmode på Sturegatan.

Första resan till USA 1915 var besvärlig och John Carlsons målningar från den tiden är mörka. Foto: Maria Lilja

Minst 10 privata lånegivare har också lånat ut sina tavlor och delat med sig av minnen om konstnären.

Redan innan vernissagen var intresset för utställningarna stort berättar Janine Seldenthuis, konstansvarig på kommunen.

– Redan när vi hängde konsten under veckan har vi märkt att utställningen har skapat ett otroligt engagemang i staden, inte minst på Träffpunkten Hallonbergen där många äldre personer reagerar positivt och delar minnen med varann kring konstverken, berätta hon.

Fakta

Här kan du se utställningarna

Utställningarna invigs lördagen den 10 november:
Klockan 12: vernissage av utställningen ”John Carlson, konstnär i en föränderlig stad” på Galleri Signalen, Esplanaden 10, med invigningstal av Anders Björnsson, historiker och författare/redaktör till antologin ”Se Sundbyberg” (1988)
Klockan 13:30: vernissage del 2 av utställningen ”John Carlson, konstnär i en föränderlig stad” på Allaktivitetshus, Sturegatan 10
Klockan 14:30: vernissage av utställningen ”John Carlson, konstnär och världsmedborgare” på Sundbybergs Stadsmuseum, Fredsgatan 4
Klockan 16: vernissage i Sundbybergs Kyrkan, Rosengatan 15 av utställningen ”John Carlson, kyrkorna under alla säsonger”

På måndag 12 november klockan 14 invigs utställningen ”John Carlson, konstnär av våra minnen” på Träffpunkten Hallonbergen, Lötsjövägen 6.

ANNONS