ANNONS

Vad är Ängens dag?

På Ängens dag slås ängar på traditionellt vis – med lie.
På Ängens dag slås ängar på traditionellt vis – med lie.
Det traditionella bruket av ängen bidrar till den biologiska mångfalden.
Det traditionella bruket av ängen bidrar till den biologiska mångfalden.
Lördagen den 5 augusti kan du hjälpa till att slå en äng på traditionellt vis, när Naturskyddsföreningen bjuder in till Ängens dag på Wåhlberga äng i Solna-Sundbyberg.
ANNONS

Ängens dag uppmärksammas av Naturskyddsföreningen för att sätta fokus på de viktiga – men allt färre ängarna i landet. Föreningen i Solna-Sundbyberg har sedan några år tillbaka firat Ängens dag vid Wåhlberga äng. På lördag den 5 augusti får vem som helst komma till Wåhlberga äng och lära sig slå med lie, fika och lyssna på traditionell folkmusik. Lokaltidningen Mitt i ställde några frågor till Tove Holm, Naturskyddsföreningen Solna-Sundbyberg.

Varför är ängar så viktiga?

– Det är ju en miljö som blir allt mer ovanlig i dagens samhälle. Men ängar har en stor roll för den biologiska mångfalden. I modernt jordbruk är miljöerna ofta gödslade så att bara en typ av gröda premieras. Om man istället slår ängen på traditionellt sätt med lie så bidrar det till större biologisk mångfald på platsen.

Vad kan man förvänta sig om man kommer dit?

– Dels är man välkommen om man bara vill titta och se hur det går till, men man kan också lära sig grunderna i att slå med lie. Det är ganska enkelt, vi har ett antal liar där så man behöver inte ha med sig något. Målet är att vi ska hinna slå hela ängen, så det är lite prova-på men så bidrar man också till att ängen blir slagen.

– Men det är också lite fest! Vi bjuder på fika, det blir kaffe och smörgåsar och en spelman som spelar dragspel, så som det ofta varit på traditionella skördefester. Så det finns en kulturhistorisk aspekt av det också.

Ängens dag sker från klockan 11 på Wåhlberga äng som ligger i Igelbäcken. Har man svårt att hitta till ängen kan man ta sig till Överjärva gård, och träffa en representant från föreningen där klockan 10.45, för att sedan gå tillsammans till ängen.

Här ligger Wåhlberga äng:

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.