ANNONS

Vallentuna är årets jazzkommun

Viktoria Tolstoy, Peter Asplund och Isabella Lundgren kom i Vallentuna i vår. Stacey Kent.
Viktoria Tolstoy, Peter Asplund och Isabella Lundgren kom i Vallentuna i vår. Stacey Kent.
Sedan Jazzföreningen Nordost, Jano, flyttade från Täby har både bokningar och publik bara blivit bättre.
Nu får Vallentuna utmärkelsen Årets jazzkommun.
– Det är fantastiskt roligt att vi får det här priset, säger kulturnämndens ordförande Lovisa Kronsporre, C.
ANNONS

Att Vallentuna numera är Roslagens jazzmecka beror på samarbetet mellan kommunen och Jazzföreningen Nordost, Jano. Som bekant stod Jano utan scen när Täby Park hotell för tre år sedan blev migrationsboende.

– Vallentuna kultur fixade på två dagar att vi kunde vara där i stället och det var väldigt fint, säger föreningens ordförande Kjell Lövbom. Vi trodde väl att vi skulle förlora en del medlemmar på flytten. Men vi har fler medlemmar och fler besökare än någonsin. Det går riktigt bra.

Vad beror det på?

– Säkert på att vi har ett mer slagkraftigt program än tidigare men på Vallentuna teater har vi också en bra scen med bra utrustning.

Det är jazzsångaren Hayati Kafé som är bokningsansvarig på Jano. Ambitionen är att göra programmet så varierat som möjligt och i vår har publiken till exempel kunnat höra såväl Peter Asplund och Isabella Lundgren, de showiga och broadwayinspirerade Karl Dyall och René Mirro som orgeljazz med Monica Dominique och ett helkvinnligt band.

Sensationell bokning i höst

Till hösten har Jano smått sensationellt lockat amerikanska jazzsångerskan Stacey Kent till Vallentuna. Hon är ett stort internationellt namn och framträdde senast på Fasching i december. Bokningen blev möjlig genom pianisten Claes Crona, som spelat med henne.

Då lär det bli trångt på Vallentuna teater, dit Janos spelningar ofta drar över 200 personer numera.

– Vi har fått väldigt många nya medlemmar från Vallentuna, säger Kjell Lövbom. De flesta är från Täby och Vallentuna, men det kommer folk även från Åkersberga. Och en del besökare tar Roslagsbanan från stan. Vi har inte gjort någon marknadsföring för Stacey Kent än men redan fått bokningar från Hallstahammar.

Kommunen tog verksamheten till nästa nivå

ANNONS

ur motiveringen till Årets jazzkommun

I helgen reser han tillsammans med Lovisa Kronsporre och kommunens kulturproducent Charlotta Burlin ned till Halmstad för att ta emot utmärkelsen.

Det är föreningen Svensk jazz som delar ut den med motiveringen ”Vallentuna kommun såg en jazzklubb som plötsligt stod i en svår situation när de blev av med sin lokal. Glöden fanns redan där och kommunen fyllde på med bränsle som inte bara räddade verksamheten utan tog den till nästa nivå. Vallentuna är en värdig mottagare av årets jazzkommun, vi hoppas att andra kommuner kan inspireras och ta efter.”

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.