ANNONS

Vallentuna bibliotek ett av Europas bästa

Vallentuna bibliotek håller hög internationell klass enligt bedömare.
Vallentuna bibliotek håller hög internationell klass enligt bedömare.
Entrén till Vallentuna bibliotek upplevs som frikostig med luft och inbjudande.
Entrén till Vallentuna bibliotek upplevs som frikostig med luft och inbjudande.
Library Ranking Europe (LRE) har recenserat Vallentuna bibliotek och ger biblioteket för andra gången på två år, fem stjärnor av sex möjliga, med omdömet "excellent".
– Det är jätteroligt och vi är så stolta, säger Marie Gustavsson, bibliotekschef.
ANNONS

Bibliotekets centrala placering och husets välkomnande atmosfär är några av sakerna som bidrar till att Vallentuna bibliotek rankas högt av bedömare.

– Första intrycket när man kommer in är väldigt inbjudande med luftiga ytor. Känslan är väldigt behaglig och personalen är aktiv och hjälpsam. Sen finns det många trevliga platser att sitta vid, säger Maija Berndtsson, biblioteksrankare på LRE om vad som utmärker bibioteket.

Chefen för Vallentuna bibliotek är otroligt glad att lilla Vallentuna kan erbjuda sina invånare ett bibliotek i klass med Europas storstäder.

– Vi är den minsta kommunen som har blivit rankade. De andra biblioteken ligger i betydligt större städer vilket betyder att vi håller en hög standard, säger Marie Gustavsson.

Avgifter ger betygsavdrag

LRE rankar biblioteken utifrån tanken att dess innehåll ska kunna nyttjas utan avgifter för besökaren. Därför håller bland annat avgiften vid lån av filmer borta den sjätte stjärnan i betyget.

– Vi måste ta en avgift för att kunna finansiera utlåning av film på cd-skiva. Men nu går vi mer över till en annan filmtjänst, där man laddar ner filmer gratis. Där finns det ingen anledning att ta betalt.

Bedöms som ”excellent”

Det är tio stycken av totalt 44 rankade bibliotek i elva europeiska länder som får betygskriteriet ”excellent”. Endast tre har fått det högre betyget ”exceptionellt” som finns i danska Herning och Helsingör och i finska Espoo.

– Bedömningskriterierna är till exempel öppettider, hur personalen bemöter kunderna, vad det finns för utbud på böcker och medier. Vi gör så kallad ”mystery shopping”, där vi besöker biblioteken helt anonymt och uppträder som kunder, säger Mats Öström, biblioteksranker på LRE.

Entrén till Vallentuna bibliotek upplevs som frikostig med luft och inbjudande.

Entrén till Vallentuna bibliotek upplevs som frikostig med luft och inbjudande för besökaren. Foto: Library Ranking Europe

Syftet med ranking är att vara en inspirationskälla för biblioteken att utveckla sina verksamheter. I Vallentuna jobbar man för att göra biblioteket mer tillgängligt för kommunens invånare. Ett samarbete finns redan exempelvis med hemtjänsten om bokleveranser hem till äldre som har svårt att ta sig till biblioteket.

ANNONS

– Vi vill vara verksam på platser utanför våra fasta lokaler och finnas mer tillgänglig i människors vardag. Nästa steg ser vi som att närvara på festivaler och idrottsevenemang, och låta besökarna blir mer delaktiga i bibliotekets presentation, få dem att visa upp sina senaste lästips.

Nordiska bibliotek i topp

Sex andra svenska folkbibliotek som blivit rankade finns i Falun, Göteborg, Lidingö, Stockholm, Södertälje, Uppsala och Solna. Samtliga får fina bedömningar och överlag hamnar de nordiska biblioteken högt på rankingen.

– Mycket är kopplat till ländernas historia och tradition. I södra Europa finns det mycket gamla bestånd med gamla böcker, medan de nordiska biblioteken har skapats i samband med folkrörelser med syfte att utbilda människor, säger Maija Berndtson.

Fakta

Bibblor som rankas högt i Europa

Sex stjärnor: ”Exceptional”

 • Biblioteket i Herning, Herning, Denmark
 • Kulturvaerftet, Helsingör, Denmark
 • Sellon kirjasto, Espoo, Finland

Fem stjärnor: ”Excellent”

 • Biblioteket i Solna centrum, Solna, Sweden
 • De Nieuwe Bibliotheek, Almere, The Netherlands
 • Ison Omenan kirjasto, Espoo, Finland
 • Lahden kaupunginkirjasto, Lahti, Finland
 • Openbare Bibliotheek Amsterdam, The Netherlands
 • Roskilde Bibliotek, Roskilde, Denmark
 • Stadsbiblioteket Göteborg, Sweden
 • Stadsbiblioteket Stockholm, Sweden
 • Stadsbiblioteket, Uppsala, Sweden
 • Vallentuna bibliotek, Vallentuna, Sweden
 • Zentralbibliothek, Hamburg, Germany
Källa: libraryranking.com
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.