ANNONS

Vallentunas countrykung

Vallentunas och Sveriges countrykung har levt med musiken hela sitt liv. Country beskriver han som en blandning mellan ett gammalt genuint musikarv och Elvis.
Vallentunas och Sveriges countrykung har levt med musiken hela sitt liv. Country beskriver han som en blandning mellan ett gammalt genuint musikarv och Elvis.
Mats Rådberg är countrystjärnan och arkitekten med hjärtat i hemorten Vallentuna.

Han har gjort sig känd genom listettor som ”Peta in en pinne i brasan” och känner sig lika hemma vid ritbordet som på countryscenen i Nashville.
ANNONS

Med 35 skivor tillsammans med bandet Rankarna kan Mats Rådberg med fog kallas för Sveriges mest produktiva countryartist.

– Jag gillar att se saker bli färdiga, säger han och kisar mot vårsolen vid Vallentunasjöns strand.

Han har med sig sitt gamla gitarrfodral som hängt med land och rike runt sedan 1970- talet. Med det har han varit både i Texas och i countryns huvudstad Nashville.

– När vi spelade i Texas på 80-talet tyckte de att vi var både exotiska och genuina, säger han.

På skivomslag från den tiden poserar Mats Rådberg i vit cowboyhatt och rutig skjorta. Hur country som helst.

Nu är framtoningen en annan. I mörkblå distingerad rock ber han att få smita undan och ringa ett jobbsamtal. Under hela sin countrykarriär har han nämligen haft jobbet som arkitekt vid sidan av.

– 1975 och 76 hade vi totalt sex ettor på svensktoppen. Då funderade jag på ett sabbatsår, säger han.

Så blev det inte.

Och Mats Rådberg är glad över att ha haft tillgång till båda världarna. Visst har det varit tufft, berättar han och frun Inger har fått ta mycket när vardagen skulle gå ihop under småbarnsåren på 1980-talet.

ANNONS

– Jag kom hem från jobbet och klev in i turnébussen.

För den bredare allmänheten är Mats Rådberg kanske allra mest känd för 80-talshitten ”Peta in en pinne i brasan”. Den satiriska slagdängan om mannen som sitter och jäser framför brasan, ber frun hämta öl och revbensspjäll, lappa jeans och gå ner i vikt. Och sedan har han inte någon aning om varför hon vill lämna honom.

Men hans relation till countryn går djupare och bredare. Han började gräva i äldre bluegrassmusik redan som ung.

– Countryns rötter är egentligen härifrån. Tysk, skandinavisk och irländsk musiktradition möttes hos nybyggarna i USA och smälte ihop, säger han.

En musiker kan inte bara titta i backspegeln och Mats Rådberg gillar att se framåt. Countryvågen som gått över landet med band som First Aid Kit och tv-program som ”Jills veranda”, där svenska musiker tolkade country på sitt sätt i Nashville gillar han också.

– De borrade i musiken, det blev ett bra program.

Att vara öppen för ny musik och influenser från oväntade håll gör bara musik roligare och bättre, tycker han.

– Musik är egentligen mer gränsöverskridande än man tror. God musik avslöjar sig alltid, överallt och i vilken skepnad som helst. Det är starka melodier jag letar efter, säger han.

Vilken är din egen starkasta ­melodi?

– Den väntar vi fortfarande på men den kommer. Snart går jag i pension, då ska jag sitta i lugn och ro och tota ihop låtar.