ANNONS

Vänskap förde dem till final

Bandet Savannah Penguins siktar på Europa-turné om några år. Från vänster: Isak Löb, Noah Lundberg, Douglas Drvota, Fredrik Hollsten-Martinez, Ludwig Snellman.
Bandet Savannah Penguins siktar på Europa-turné om några år. Från vänster: Isak Löb, Noah Lundberg, Douglas Drvota, Fredrik Hollsten-Martinez, Ludwig Snellman.
De är barndomsvänner, och siktar på att hänga ihop i många år till.

Savannah Penguins är i final i musiktävlingen Spinoff i Huset på lördag.

– Om något år är vi på Europaturné, säger Ludwig Snellman.
ANNONS

De har känt varandra länge. Några av dem sedan födseln, andra sedan de gick i fyran.

– Bandet bildade vi för tre år sedan. Jag och Fredrik ville spela ihop. Och så frågade vi folk vi kände, säger Douglas Drvota, 18 år och boende i Trångsund.

Han är sångaren i bandet Savannah Penguins, som repar i Rockville i Trångsund ungefär tre gånger i veckan. Att alla känner varandra väl märks tydligt. De flikar in och fyller ut tomrummen som ibland uppstår i varandras meningar.

Namnet, Savannah Penguins, kom de på genom att tänka på ett band som de gillar: Arctic Monkeys.

– Så vi tänkte tvärtom. De är apor i Arktis. Då är vi pingviner på savannen, säger Fredrik Hollsten-Martinez.

Genren de fastnat för är åt Indie-hållet, men de menar själva att de hela tiden vill utvecklas och testa nya sound.

– Nu på lördag ska vi för första gången ha med en talkbox, som man kopplar in i förstärkaren och sätter i munnen, fortsätter Fredrik.

Det som sker på lördag är final­en i musiktävlingen Spinoff, som arrangeras på Huset. Den som vinner får en Sverigeturné. Men Savannah Penguins siktar högre än så.

– Om bara något år sitter vi på en turnébuss runt i Europa. Och om tio år – då är vi välkända, säger Ludwig Snellman.

ANNONS

Bandmedlemmarna känns tajta, och den bilden förstärks när de berättar att de skriver alla låtar tillsammans, såväl musik som text.

– Det är säkert ovanligt, men det är jäkligt mysigt. Vi bråkar mycket, men det är ju med sina nära som man bråkar mest, säger Douglas Dvota.

De har haft flera spelningar under det senaste året, men de är ändå nervösa inför att tävla på lördag.

– Vi kommer att lira och ha kul. Men om vi vinner, då känns det som vi kommit närmre att vara riktiga musiker, säger Ludwig Snellman.

Det är fyra band som tävlar i lördagens Spinoff. Förutom Savannah Penguins är det Subway Club, Bear with us och All there is. Alla band är i pop- och rockgenren, något som är ”helt otroligt”, enligt Lennart Kingstedt, kulturproducent vid Huset.

– Det är femte året som vi kör Spinoff och det är första året som vi inte har något heavy­metalband. Hardcorebanden har sjunkit tillbaka i Huddinge.

ANNONS