ANNONS

Världskänt glas till Edsvik

Bertil Vallien in action.
Bertil Vallien in action.
Hans glaskonst har visats på gallerier och museer över hela världen – men aldrig i Sollentuna där han är född och uppvuxen.

Den 3 oktober är det vernissage för en ny samlingsutställning med Bertil Vallien på Edsvik konsthall.
ANNONS

I Sverige är Bertil Vallien en av landets mest kända konstnärer och formgivare av glas. Och även om namnet inte är bekant för dig är chansen stor att du någon gång hållit i hans verk; servisen Chateau, för att ta ett exempel, är en av Kosta Bodas mest sålda genom tiderna.

Men internationellt är Bertil Vallien bara en konstnär.

Ja inte så bara, för hans verk har visats på museer och gallerier över hela världen: Paris, Venedig och Tokyo är några exempel, och framför allt i USA där han pendlat mellan New York, Chicago och Seattle.

– I Amerika är glaskonst en konstform som alla andra, de har inte samma tradition att placera glaskonsten i hantverksfacket. Det känns befriande, säger Bertil Vallien.

Den 3 oktober ställer han för första gången ut i Sollentuna där han är född och uppvuxen. Då har det gått nästan 50 år sedan han lämnade Rotebro och tomten med äppelträd som han under nostalgiska bilturer sett hur den styckats upp både en och två gånger.

– Det är väldigt roligt att få ställa ut på hemmaplan. Det känns lite extra uppfordrande, på något sätt.

Bertil Vallien var inte mer än 17 år när han in på en förberedande utbildning på Konstfack. Till en början var det keramik som gällde och Stig Lindberg, som var hans huvudlärare, var en stor influens. Efter studierna sökte han sig till Kosta glasbruk i Småland, och sedan dess har glaset varit hans medium.

– Det är ett otroligt spännande material att arbeta med. Det är som att jobba i en vulkan – glödande varmt och livsfarligt. Det kräver snabba beslut och misstagen är svåra att reparera. Samtidigt är de estetiska kvaliteterna unika – glaset kan både absorbera eller reflektera ljuset, säger Bertil Vallien.

På Kosta utvecklande han en helt egen teknik för att skapa i glas. Genom att gjuta glasmassan i fuktig sand, där motiven kapslas in i lager efter lager av smält glas.

ANNONS

Samtidigt formgav han serviser och bruksföremål som kommit att bli eftertraktade klassiker i våra vitrinskåp.

– Jag brukar säga att jag har två olika yrken, där det ena handlar om att formge och det andra om konstärligt skapande. De senaste tio åren har jag bara ägnat mig och det konstärliga, men jag kan sakna att få jobba i ett lag med glasblåsare och gravörer, säger han.

Utställningen på Edsvik fokuserar helt och hållet på Bertil Valliens konstärliga skapande. Konsthallschefen Richardo Donoso beskriver utställningen som pricken över i:et i Edsviks 10-årsjubileum.

– Bertil Vallien är en av Sveriges mest kända konstnärer i ett internationellt perspektiv – i alla kategorier – och det här är årets huvudutställning, säger Ricardo Donoso.

”Det är väldigt roligt att få ställa ut på hemmaplan. Det känns lite extra uppfordrande, på något sätt.”

Fakta

Bertil Vallien

Namn: Bertil Vallien

Yrke: Glaskonstnär och formgivare

Bor: Eriksmåla, Småland. Uppvuxen i Rotebro.

Aktuell: Samlingsutställning på Edsvik konsthall. Vernissage 3 oktober

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.