Värmdöborna äter ute som aldrig förr

Stina Nordqvist och David Samuelsson med familj käkar gärna ute. Här i Gustavsberg.
Stina Nordqvist och David Samuelsson med familj käkar gärna ute. Här i Gustavsberg.
Boende i Värmdö behöver inte lämna kommunen för att äta och dricka gott. Med 73 restauranger blomstrar krognäringen. Och det är i vardagen som vi är som mest sugna på att gå ut.

På bara fem år har 12 nya restauranger och kaféer öppnat i Värmdö. Totalt finns nu 73 ställen att välja mellan, men det verkar ändå finnas plats för fler, enligt Stina Nordqvist och David Samuelsson, som sitter och äter sushi när Mitt i går förbi i Gustavsberg.
– Vi skulle gärna se en ny restaurang här som inte tillhör de stora kedjorna, säger de.

Omsätter 400 miljoner – per år

De senaste fem åren har krogomsättningen i Värmdö fördubblats till nära 400 miljoner kronor. Och det märks även på antalet jobb. Förra året sysselsatte branschen 491 personer, jämfört med 2007 års 170 personer.

En av dem som jobbat länge i branschen är Henrik Sauer som driver Svartsö krog. Han märker av en stor skillnad i Värmdöbornas krogvanor.
– Den kanske största skillnaden är att vi har mer att göra under lågsäsong. Överlag så går folk ut och äter mycket mer nu än tidigare och även mer på vardagar.
Varför tror du att det är så?
– Jag tror att folk är mer medvetna och intresserade av mat. Många bor lite mindre och kan inte ha middagar hemma. Det kanske inte gäller alla Värmdöbor men många, säger Henrik Sauer.