ANNONS

Äldsta Väsbybon svarade på prästens frågor

Elsa Vallin är äldst i Upplands Väsby.
Elsa Vallin är äldst i Upplands Väsby.
En av dagens höjdpunkter är när vännerna samlas för fika och kortspel.
En av dagens höjdpunkter är när vännerna samlas för fika och kortspel.
Redan vid 102 två års ålder var Elsa äldsta Väsbybo.
Redan vid 102 två års ålder var Elsa äldsta Väsbybo.
Oavsett vilka frågor församlingen vill ställa är Elsa redo.
Oavsett vilka frågor församlingen vill ställa är Elsa redo.
Under hösten ordnar Eds församling tre soppluncher med lokalhistoriskt tema. Först ut var 105-åriga Elsa Vallin, församlingens äldsta medlem och äldsta invånaren i Upplands Väsby.
ANNONS

För två och ett halvt år sen träffade Mitt i Elsa Vallin som då vid 102 års ålder var äldst i Väsby. Med anledning av att Elsa ska prata på sopplunchen i Eds församling bestämde vi oss för att göra ett nytt besök.

– När kyrkoherden träffade mamma tyckte han att hon var förvånansvärt pigg för sin ålder så han bjöd in henne att svara på församlingens frågor om hur det var förr, säger Ingalill Nygren, dotter till Elsa.

Vad tror du att de kommer att fråga om?

– Inte vet jag jag vad de tänkte fråga om men jag får ju svara så gott jag kan, säger Elsa Vallin.


 

Elsa Vallin, 105 år, drar gärna en spader med polarna Birgit Seger och Sonja Granström. Dotter Ingalill syns också på bild. På äldreboendet Edeby slott. Foto: Åsa Sommarström

 

ANNONS

Äldst men piggast

Vid 105 års ålder bestämde sig Elsa att det var dags att flytta till ett äldreboende. Och på Edsby slott trivs hon bra.

– Hon är äldst här på boendet men också en av de piggaste. När de boende spelar bingo brukar hon hjälpa betydligt yngre personer att hänga med, säger Maya Ojwan, som arbetar på boendet.

När vi tittar in är Elsas dotter Ingalill på besök. Hembakta kanelbullar dukas upp på ett bord och Elsa och Ingalill hjälps åt att samla ihop ett gäng vänner för ett parti kort.

– Spela spel är det bästa jag vet, allra helst kortspel, säger Elsa och skrattar.

Håller igång vännerna

Som många gånger förr bestämmer de sig för att spela de sjuan, ett spel som Elsa har lärt vännerna. Medan Ingalill lägger upp bullar till vännerna kommer personalen och serverar eftermiddagskaffet.

– Utan Elsa skulle det inte bli något spel. Hon håller igång oss. När hon inte är med tappar vi alltid fokus, säger väninnan Sonja Granström.

Totalt har Elsa fem barn, elva barnbarn och 17 barnbarnsbarn plus ett barnbarnbarnsbarn.

– Det blir mycket att sticka. Jag stickar vantar till alla barn. Man får hålla händerna igång så länge man kan, säger Elsa.

– Hon är mormor Elsa med hela släkten, säger Ingalill.

Tänker alltid framåt

Något Ingalill imponeras av hos sin mamma är hennes förmåga att fortfarande vid 105 års ålder tänka framåt. Hon berättar att hon gärna planerar utflykter och resor.

– I somras reste vi till släkten i Kramfors tillsammans, då pratade hon om att vi borde åka snart igen.

– Vi får resa dit i höst eller i vår, säger Elsa genast.

– Du ser, hon tänker alltid framåt, säger Ingalill.

Till Väsby flyttade hon 1985 men här tycker hon inte att det är mycket som har ändrats.

– Det är trevliga kvarter och trevliga grannar.


 

För tre år sen kunde vi konstatera att Elsa var äldst i Väsby. nu hälsade vi på igen. Foto: Åsa Sommarström

 


Viktigt att hjälpa andra

Elsa har sett kvinnlig rösträtt, tv-apparter och internet bli en del av det svenska samhället under sin livstid. Men vilken förändring hon tycker har varit viktigaste är inget hon tvekar om.

– Barnbidraget 1947.

Själv blev hon ensam med barnen 1942 när hennes man dog av en infektion. Efter en tid träffade hon en ny man och fick Ingalill.

– Det var ingen som tänkte på att mammorna behövde hjälp, även om de var ensamma. Men när Ingalill föddes 1947 då fick vi barnbidrag. Men innan var det aldrig någon som frågade om vi behövde något.

Det blev ett känslosamt möte med kyrkoherden och församlingsmedlemmarna. Elsa berättade om hennes bror hon förlorade i svält och hur syskonen hamnade i fosterhem.

– Jag tror att många av de äldre besökarna kunde känna igen hennes bild av det gamla samhället. Sen berättade hon väldigt många roliga anekdoter. Det blev ett varmt möte, säger Christoffer Wilson, kyrkoherde i Eds församling.

Fakta

Mötesplats soppa i Eds församling

På torsdagar säljer Eds församling sopplunch i församlingsgården till reducerat pris mellan klockan 11 och 12. Under tre tillfällen i höst ges föreläsningar på temat ”Väsby och vår bygd” efter lunchen.

12 oktober: Församlingens äldsta medlem, Elsa 105 år, intervjuades av kyrkoherde Christofer Wilson om hur det var ”förr i tiden”.

2 november: Bygdehistoriker Klas Lundkvist, Väsby Hembygdsförening, berättar om ”Eds och Runbys framväxt under 1900-talet i ord och bild”.

23 november: Roland Storm, lokalhistoriker och författare till Väsby Förr berättar om ”vikingen Ragnvald från Ed – byggde han kyrkan?”

ANNONS