ANNONS

Väsbyryttare vill ha friskvårdsbidrag

Väsbybon Anna Wallberg vill att friskvårdsbidraget ska omfatta även ridsporten.
Väsbybon Anna Wallberg vill att friskvårdsbidraget ska omfatta även ridsporten.
Anna Wallberg driver AP-ridutveckling i Antuna.
Anna Wallberg driver AP-ridutveckling i Antuna.
Anna Wallberg med hästen Phenomen som kallas Sacke.
Anna Wallberg med hästen Phenomen som kallas Sacke.
Anna Wallberg som driver AP-ridutveckling tycker det är underligt att ridning inte omfattas av friskvårdsbidrag men att hockey, bastu och örtbad gör det. En fråga som finansminister Magdalena Andersson har lovat att utreda under mandatperioden.
ANNONS

Simning, fotboll och bastubad är alla aktiviteter som beviljas för friskvårdsbidrag. Men inte ridsport. Mot detta vänder sig tidningen Ridsport som har startat en namninsamling för att få regeringen att ändra reglerna. De båda Väsbyryttarna Anna Wallberg och Marie Angselius håller med och skrev ett debattinlägg till tidningen Metro.

– Jag kan inte förstå varför ridsporten inte får rätt till friskvårdsbidrag. Att rida kräver koordination, kondition och muskelstyrka. Vi ville ta tag i att hästsport ska accepteras som idrott, precis som vilken annan sport som helst, säger Anna Wallberg.

Anna Wallberg är tävlingsryttare och driver ridskolan AP-ridutveckling i Antuna som framförallt har vuxna elever som tränas i dressyr. Hon tror att många vuxna som skulle vilja rida men inte gör det skulle prioritera annorlunda om friskvårdsbidraget fick grönt ljus.

Anna Wallberg driver AP-ridutveckling i Antuna.

– Jag tror det kan göra en stor skillnad. Många kanske känner att de inte har tid. Men om det sågs mer som träning eller något man gjorde för sitt välmående tror jag fler skulle motiveras till att lägga ner tiden.

Enligt Lotta Amnestål på Svenska ridsport förbundet har de märkt av att fler vuxna söker sig till ridsporten. För egen del skulle friskvårds inte göra någon skillnad för den tid Anna Wallberg lägger på sporten. Ridning är både hennes yrke och hennes stora passion i livet.

– Jag prioriterar ridning oavsett om jag får ett bidrag eller inte men jag tror det finns ett behov av friskvårdsbidrag för ridsport eftersom det verkligen kan bidra till välmåendet. Det är också viktigt för att sporten ska vara tillgänglig för alla.

Frågan är knappast ny. När motionen om friskvårdsbidrag las fram på 90-tal stod det att den skattefria personalförmånen skulle gälla för mindre kostsamma idrotter och som är lätt tillgängligt för gemene man. Fyra sporter nämndes som exempel på idrotter som inte mötte kriterierna: golf, utförsåkning, segling och ridning.

ANNONS

– Det var grunden till lagstiftningen och även om den har ändrats sen dess har ridning inte prövats skatterättsligt, säger Tiina Fors på Skatteverket.

Anna Wallberg och hästen Phenomen som kallas Sacke.

Men Skatteverket får många frågor och synpunkter om ridning och golf, många undrar varför det inte omfattas. Något som Skatteverket i sin tur har informerat Finansdepartementet om då ett förtydligande eller ändrande av lagen kanske kunde underlätta.

– De har lyssnat men sen har det inte hänt något mera, säger Tiina Fors.

Inför valet 2014 sa Carin Jämtin (S), tidigare partisekreterare för socialdemokraterna att ridning skulle lyftas in i friskvårdsbidraget. Som svar till Alexandra Anstrell (M) under en interpellation i februari svarade finansministern Magdalena Andersson att frågan om ridning och golf borde inkluderas i bidraget skulle utredas.

– Som jag svarat vid tidigare interpellationsdebatter kommer frågan att vara föremål för beredning under mandatperioden. Det finns många aspekter, till exempel kring jämställdhet och jämlikhet, som behöver analyseras, sa Magdalena Andersson.

Fakta

Ger din sport rätt till friskvårdsbidrag?

Några aktiviteter som ger rätt till friskvårdsbidrag:

 • Appar för enklare motion
 • Crossfit
 • Minigolf
 • Fotmassage
 • Hypnos för att minska stress, uppnå avslappning eller sluta röka
 • Racket sport som tennis, badminton och squash
 • Skrattgympa

Några som inte gör det:

 • Babysim
 • Sportdykning
 • Fotvård i form av skönhetsbehandling eller medicinsk behandling
 • Golf
 • Jakt
 • Personlig tränare
 • Självförsvarskurs
Källa: Skatteverket