ANNONS

Västerortspolisen som blev succéförfattare

Anna Karolina jobbade 10 år inom Västerortspolisen.
Anna Karolina jobbade 10 år inom Västerortspolisen.
Anna Karolina jobbade 10 år inom Västerortspolisen. Nu är hon aktuell med sin nya bok Falco – och åren som polis märks av i författandet.
– Det har gjort att jag kan göra det mer trovärdigt kring de polisiära sakerna, säger hon.
ANNONS

I drygt 10 år jobbade Anna Karolina som polis i Västerort. Parallellt skrev hon den populära deckartrilogin om polisen Amanda Paller – delvis inspirerad av hennes egna erfarenheter.

– Intrigerna är inte tagna från verkligheten, men man kan ju känna igen sig i Västerort och på polisstationen där, säger hon.

Nu är hon aktuell med boken Falco som hon har skrivit tillsammans med Mons Kallentoft.

Boken är den femte i Kallentofts Herkulesserie och tanken är att det totalt ska bli tolv böcker – löst baserade på de tolv stordåden.

Handlingen kretsar kring ett terrordåd i Stockholm, och även här har erfarenheten av att jobba som polis kommit till användning.

– Det har gjort att jag kan göra det mer trovärdigt kring de polisiära sakerna, säger hon.

Stora kontraster

Under åren på Västerortspolisen arbetade Anna Karolina både på fältet och inom rånkommissionen.

Att jobba i Västerort beskriver hon som en bra erfarenhet, men minns det också som ett väldigt uppdelat område – vissa delar med större problem än andra.

– Vi hade ju dels problematiken i utanförskapsområdena med mycket personrån och sånt. Kista hade sina problem med snatterier och butiksrån. I Bromma var det mycket villainbrott. Sen åkte man radiobil ut till kossorna på Ekerö. Det var stora kontraster, säger hon.

ANNONS

2010 flyttade hon till Malmö och började jobba på Skånepolisens ledningscentral, men sex år senare sa hon upp sig för att istället helhjärtat satsa på författarkarriären.

Skulle man gå tillbaka till polisen idag skulle det inte alls vara samma grej. Allt har sin tid.

Anna Karolina, författare

Hon säger att hon trivdes bra som polis och ibland kan sakna sina kollegor, men kan inte påstå att hon ångrar sitt karriärbyte.

– Jag hade under en ganska lång tid ställt in mig mentalt på att skriva böcker istället, och skulle man gå tillbaka till polisen idag skulle det inte alls vara samma grej. Allt har sin tid. Det innebär också mycket mer frihet att jobba som författare.

Jobbar redan på nästa bok

Nu är hon mitt uppe i lanseringen av Falco, men jobbar redan på del sex i samma bokserie.

Om även den hämtar inspiration från polisåren återstår att se.

– Vi är redan igång. Det är en tight tidsram så det är bara att köra, säger hon.