ANNONS

Vernissage i vemodets tecken på konsthallen

Sista vernissagen på Edsvik konsthall för Ricardo Donoso
Ricardo Donoso inviger sin sista utställning på Edsvik konsthall i morgon, lördag.
Ricardo Donoso är konstnärlig ledare på Edsvik konsthall.
Ricardo Donoso inviger sin sista utställning på Edsvik konsthall i morgon, lördag.
I morgon, den 24 augusti, invigs två utställningar på Edsvik konsthall. Men det blir ett vernissage präglat av vemod då det blir det sista, åtminstone för nuvarande konsthallschefen Ricardo Donoso.
ANNONS

– Ja, det är sorgligt. Men det kommer mycket folk. Vi har bjudit in många och många vill visa sitt stöd för oss, både konstnärer och vår trogna publik, säger Ricardo Donoso.

Det var i tisdags som det blev offentligt att Edsvik konsthall AB försätts i konkurs och avslutar sin verksamhet efter 14 år.

– Vi är den största konsthallen i norra Stockholm och vi har haft fantastiska utställningar, men det har varit tufft – särskilt varje sommar då det kommer mindre folk och vi inte kan ha några kurser, säger Ricardo Donoso.

Bommar igen den 15 september

De två sista utställningarna är ”Levande stenar” med Frank Björklund i Konsthall öst I som invigs av Ricardo Donoso klockan 13.30 och ”Du hör lommens rop” med Nils Gunnar Zander i Konsthall Öst II som invigs av konstkritikern Ulf Wickbom klockan 14.

Blödande stenar av Frank Björklund

”Blödande stenar” av Frank Björklund.

Därefter har konsthallen öppet tisdag–söndag klockan 11–17 till den 15 september då de två sista utställningarna bommar igen, och den 20 september lämnar Ricardo Donoso och hans medarbetare Edsvik konsthall.

ANNONS

Nebulosa av Nils Gunnar Zander

”Nebulosa” av Nils Gunnar Zander.

– Då ska vi utrymma lokalerna och städa, säger Ricardo Donoso innan han måste skynda iväg och träffa konkursförvaltaren som är på plats, dagen före invigningen av de två allra sista utställningarna.

”Det saknas visioner”

Sollentuna kommun har sedan tidigare påbörjat en upphandling av en ny entreprenör och undersöker även olika möjligheter att fortsätta verksamheten tills en ny aktör kan ta över. Ricardo Donoso förutspår att det blir svårt.

– Då krävs det en riktig entreprenör. Det är så osäkert. Men det vore tråkigt med tomma lokaler. Jag tror att man måste satsa, det skulle kunna bli som Louisiana i Köpenhamn här, men det saknas visioner.