ANNONS

Vi lajvar möhippa på Dramaten

Lena Levin tar en selfie med sina kompisar utanför Dramaten strax innan lajvet Gertrudes möhippa drar igång.
Lena Levin tar en selfie med sina kompisar utanför Dramaten strax innan lajvet Gertrudes möhippa drar igång.
Gustav Edman och Camilla Rensgård var med och lajvade som karaktärerna Odalis och Taegan. Gustav har lajvat sedan 1994, för Camilla var det hennes andra lajv.
Gustav Edman och Camilla Rensgård var med och lajvade som karaktärerna Odalis och Taegan. Gustav har lajvat sedan 1994, för Camilla var det hennes andra lajv.
Drygt 140 vitklädda gäster gjorde upptåg på stan under premiärkvällen.
Drygt 140 vitklädda gäster gjorde upptåg på stan under premiärkvällen.
Camilla Rensgård uppmanas att resa sig upp och visa sin vackra utstyrsel när lajvet inleds på Stora Scen av tärnan Nila, Malin Arvidsson.
Camilla Rensgård uppmanas att resa sig upp och visa sin vackra utstyrsel när lajvet inleds på Stora Scen av tärnan Nila, Malin Arvidsson.
Drottning Gertrude, Arja Saijonmaa, överraskas och gratuleras på scen när möhippan drar igång.
Drottning Gertrude, Arja Saijonmaa, överraskas och gratuleras på scen när möhippan drar igång.
I Berzelii park fick gästerna dela med sig av sina bästa minnen av drottningen.
I Berzelii park fick gästerna dela med sig av sina bästa minnen av drottningen.
400 år efter Shakespeares död arrangerade Dramaten för första gången någonsin ett lajv. I det levande rollspelet Gertrudes möhippa, en upptakt till klassiska Hamlet, tog besökarna klivet från publik till aktiv medskapare.

Mitt i:s reporter Sandra Eriksson fick en gästroll som bevakande press – och drogs in i spelet.
ANNONS

Klockan är strax före 17 när jag anländer till Dramaten, platsen som Drottning Gertrude, nybliven änka och blivande brud, har hyrt som festplats för sin möhippa.

Jag är nervös och lunchen hotar envist med att komma upp. Jag har aldrig varit på ett lajv förut. Tydligen får jag inte ställa frågor om hur länge folk lajvat och så vidare, utan måste gå in i rollen och agera som att jag bevakar en verklig händelse, en möhippa.

En efter en droppar gästerna in. Jag känner igen Gustav Edman, eller Odalis som han heter i rollspelet, på hur han beskrivit sin huvudbonad som består av vita vingar och renhorn.

Han är en van lajvare som jag ringt upp några dagar tidigare för att få någon form av vetskap om vad jag ger mig in på.

– Det blir nog en upplevelse. Den allra viktigaste grundregeln är att man aldrig säger nej till något. Man säger ja och hakar på varandras idéer, säger han över telefon.

Till skillnad från de flesta andra lajv finns flera bestämda element i handlingen, men däremellan tolkas allt ganska fritt. Eftersom Gertrudes möhippa är en nyskriven upptakt till Hamlet har egentligen ingen någon aning om vart det ska sluta.

– Här får man gå på magkänsla.

Det gör mig inte direkt lugnare, men enligt Gustav kommer de flesta troligen vara förvirrade.

– Folk vet inte vart de ska ta vägen, vad som ska hända. Man hittar olika sätt att ha roligt på vägen. Har man en massa intriger, personliga vendettor man vill leva ut så gör man det och lyckas med hälften. Men jag tror att du kommer kunna glida runt och känna in stämningen ganska mycket.

ANNONS

Jag hoppas att Gustav Edman har rätt. Nu passar han och skådespelerskan Camilla Rensgård, Taegan, iklädd en gigantisk vit slokhatt, på att stoppa i sig lite mat innan allt drar igång.

Det är Camilla Rensgårds andra lajv, hon gillar konceptet och tycker att det är en frisk fläkt för Dramaten. Hennes plan för kvällen är att få drottning Gertrude att framstå som galen.

– Allting kan hända, säger hon och tar en tugga av en varmkorv utan varken ketchup eller senap.

Hon är rädd att spilla på klänningen som hon fått låna från Dramatens kostymförråd.

En stund senare kliver jag innanför entréhallens dörrar. Jag får namnet Do av en tärna, som fungerar som spelledare under kvällen, och uppmaningen att vika ett pappersflygplan.

Runt omkring mig utbyter gästerna hälsningsfraser, pratar gamla minnen, om när de träffades sist och hur de känner Gertrude – allt i sina roller. Andra iakttar, troligen är de som jag nykomlingar på lajvscenen.

Snart förstår jag också att gästerna hör till olika klickar. Alla har de en bakgrundshistoria med intriger och hemligheter som bubblar under ytan.

Ett par tvillingbaronessor är förvånade att drottningen bjudit in pressen till sin möhippa. Hon känner verkligen alla sorters folk, konstaterar de högfärdigt.

– Både kreti och pleti, säger den ena.

Jag kontrar med att drottningen och jag känner varandra sedan gammalt, därav inbjudan. Och plötsligt har jag börjat skapa min egen historia.

Sedan leds vi in till Stora Scen där hederstärnan Nila, Malin Arvidsson, uppmanar gästerna att överraska Gertrude med ”ett stort fläskigt slag i ansiktet av jubel”.

”Drottningen gör allt för oss, hon älskar oss – på sitt sätt. Hon bjuder till och med in oss till sin möhippa”. Allt hon säger har en underliggande ton av hånfullhet eller ogillande gentemot Gertrude.

Några minuter senare åker ridån upp och Gertrude, det vill säga Arja Saijonmaa i en magisk vit kreation signerad Bea Szenfeld, dyker upp. ”Grattis Gertrude” skriker alla i kör och vita pappersflygplan seglar i luften.

Kvällen fortsätter med upptåg på stan, lappar med obekväma frågor till bruden skrivs, charader spelas upp, brottningsmatcher på bäckahästen äger rum och punkartisten Lilla Lovis uppträder i marmorfoajén.

Däremellan interagerar folk med varandra och lever ut sina egna agendor.

Jag försöker också gå in i rollen: jag är på jakt efter skvaller, hör jag mig själv säga, och det verkar gå hem hos de flesta. Folk delar ivrigt med sig av planer på att störta drottningen, rykten om att Gertrudes bästa väninna har ihop det med hennes fästman Claudius, och att hon själv ska ha dödat sin tidigare make kung Hamlet.

Och när en vålnad dyker upp vid min sida och frågar om jag vill sprida ett rykte kan jag inte låta bli. Jag slänger ur mig vad jag hört och vålnaden håller fram en svart blomma.

– Tar du emot den här är det inte oåterkalleligt, väser hen.

Jag nickar och vålnaden fäster blomman på kavajslaget. Nu kan verkligen allt hända.

Fakta

Lajv – inte bara struthättor och gummisvärd i skogen

Begreppet lajv: Ett lajv är ett levande rollspel där de som deltar agerar i tal och uppförande som påhittade karaktärer.

Lajvets utveckling: De flesta förknippar troligen begreppet lajv med ett gäng i struthätta som springer runt och slåss med låtsatssvärd i en skog, men trots att de första lajven tillhörde fantasygenren finns de i betydligt många fler tappningar och på andra arenor. Serbiska fångläger under Balkankrigen, dramatiseringar av Strindbergpjäser, sci-fi-lajv, och så vidare – det finns mycket att välja på.

Gertrudes möhippa: Är ett lajv skapat av Jesper Berglund och Christopher Sandberg. Inspirationen kommer från William Shakespeares Hamlet där Hamlets mamma drottning Gertrude står i centrum. Hon är änka efter kungen av Danmark, vars begravning nyss ägt rum, och hon har ännu inte gift sig med dennes bror Claudius. Nu har hon hyrt Dramaten om festplats för sin möhippa. Det är grunden för det första levande rollspelet någonsin på teatern. Där får gästerna vara med och forma berättelsen som bäddade för prins Hamlets tragedi.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.