ANNONS

Vikingarna invaderar

Vill du göra en resa i tiden och uppleva hur det kunde vara på den lokala marknadsplatsen på 1000-talet? I helgen har du chansen, då intas Väsby av vikingatida musiker, hantverkare och krigare.
ANNONS

I helgen väntas det blir trångt på Gunnes gård, då hålls den årliga Vikingamarkanden och Väsby invaderas av runt 150 vikingar.

– Vår tanke är att visa hur livet var på en bondgård på 1000-talet, att det var en marknad en gång om året känns som ett naturligt inslag. Det kommer både musiker, sagoberättare, hantverkare, krigare och alla sorters handelsmän man kan tänka sig, säger Gun Bjurberg, ­föreståndare för Gunnes gård.

De flesta kommer från Mälar­dalen och övriga Sverige, men några är även tillresta från Tyskland, Lettland och Polen.

– Många av handelsmännen säljer sitt eget hantverk, men det är även någon som säljer tyg som är tillverkat särskilt för att göra rekonstruktioner av vikingatida kläder. Det finns allt som man kan tänka sig skulle kunna vara på en marknad under vikingatiden, ­säger Gun Bjurberg.

På marknaden kan man även få lära sig mer om vikingatida matlagning. En av föreningarna som deltar kommer bland annat att visa hur man tar hand om ett slaktat djur.

– De har tuppar som de sitter och plockar och sedan visar de hur man kan använda alla delarna av en tupp när man lagar mat, säger Gun Bjurberg.

Det blir också underhållning med exempelvis musikgruppen Medvind som spelar vikingatida musik med instrument som säckpipa, trummor, flöjt och stråkharpa. Och den som vill drömma sig bort ytterligare kan lyssna på någon av marknadens sagoberättare.

För den som inte bara vill titta på finns även möjlighet att själv prova på hantverk som exempelvis brickbandsvävning eller att skjuta pil och båge.

Marknaden hålls för elfte året i rad och arrangemanget brukar vara uppskattat. Gun Bjurberg tror att ungefär 3 000 besökare kommer att besöka marknaden.

ANNONS

Program till marknaden finns på Gunnes gårds hemsida.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.