ANNONS

Viljan att göra rätt står i centrum för ny föreställning

Anna Vnuks andra föreställning i Skärholmen har premiär i oktober.
Det här är andra gången Anna Vnuk arbetar med en föreställning i Skärholmen.
Ett lärarrum är platsen för Anna Vnuks nya föreställning ”Moppupproret” som har urpremiär på Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen den 18 oktober.
ANNONS

Det här är en föreställning som handlar om ideal som emellanåt krockar med verkligheten – den där kampen om att ständigt försöka göra rätt, men ofta blir det ju fel.

Rektorn har precis kallat till krismöte i lärarrummet efter att skolans elever inlett ett uppror. En av lärarna har genomfört sin årliga kurs ”konst som aktivism”, vanligtvis brukar allt gå smärtfritt, men den här gången hände något.

När eleverna fick i uppgift att hitta en orättvisa att belysa på ett kreativt sätt så såg bråkmakaren Max sin chans – han intervjuade två av städarna på skolan och det kom fram att de tjänade 20 kronor i timmen svart.

Anna Vnuk

Anna Vnuk har arbetat på en rad andra teatrar runt om i Sverige, bland annat, Dramaten, Backa teater och Dansens hus. Foto: Jonas Jörneberg

Nu har 200 elever barrikaderat sig på rektorns garageuppfart och de har alla städmoppar i händerna.

– Moppupproret handlar om det mäktiga i att ta ansvar. Det låter kanske mossigt men det är sant. Det handlar om att det finns osynliga hjältar överallt i vårt land som gör mycket för sin omgivning fast vi aldrig hör talas om det, säger Anna Vnuk som både skrivit manus och regisserar i en kommentar.

Moppupproret har premiär den 18 oktober.

Moppupproret har premiär den 18 oktober. Illustration: Sepidar Hosseini och Agnes Florin

ANNONS

Det här är en föreställning som är humoristisk och fartfylld. Enligt Anna Vnuk själv passar föreställningen alla åldrar men särskilt unga på högstadiet och vuxna som behöver förhålla sig till att bli eller att vara vuxen.

– Vad innebär det att vara vuxen? Vilket ansvar har jag för mig själv och andra människor? säger Anna Vnuk.

Anna Vnuk är regissör, manusförfattare, dansare och koreograf. Det här är andra gången hon arbetar med en föreställning i Skärholmen. Senast var 2018, då med ”Hela familjen”, som hon både skrev, regisserade och spelade i.