ANNONS

Alla böcker utlånade – men utan kö

Kazuo Ishiguro vann årets Nobelpris i litteratur. Foto: Jane Brown
Kazuo Ishiguro vann årets Nobelpris i litteratur. Foto: Jane Brown
Det var en otippad pristagare för personalen på upplands Väsby bibliotek men under dagen lånades varenda en av Kazuo Ishiguros böcker ut från biblioteken. men pass på, än så länge är det ingen kö för vissa av varken. Andra får man vänta länge på.
ANNONS

– Vi har alla titlar som getts ut på svenska men de gick åt under dagern, säger Mikael Borrman, bibliotikarie på Upplands Väsby bibliotek i Messingen.

Men medan fem personer står i kö för att låna Återstoden av dagen är det flera titlar som inte har någon kö för lån, till exempel Den otröstade och Vi som var föräldralösa.

Mikael Borrman på Upplands Väsby bibliotek.

Traditionsenligt hade bibliotek förberett inför tillkännagivandet med direktsändning på en duk i biblioteket och skyltning med böcker av de författare som tippats vinna. Men några böcker av Ishiguro stod inte framme.

– Det var oväntat men så fort vi hörde det plockade vi fram alla titlar vi har. Jag har läst Återstoden av dagen, den var riktigt bra men sen har det inte blivit något annat, säger Mikael Borrman.

För Kazuo Ishiguro har en fot i varje kultur. Han föddes i Japan 1954 men kom till England som femåring.

ANNONS

Svenska akademins nominering till varför de ger Kazuo Ishiguro priset lyder:

”Som i romaner med en stark känslomässig verkan har blottat avgrunden under vår skenbara hemhörighet i världen” 

Kazuo Ishiguro har skrivit flera romaner, bland andra Berg i fjärran (1982), belönad med Winifred Holtby Prize, Konstnär i den flytande världen (1986), vinnare av Whitbreadpriset och nominerad till Bookerpriset, Återstoden av dagen (1989), vinnare av Bookerpriset och Never let me go (2005). Efter tio års uppehåll kom 2015 romanen Begravd jätte.

Ishiguros böcker har översatts till mer än tjugo språk. Återstoden av dagen blev en internationell bestseller och en prisbelönt film med Anthony Hopkins och Emma Thompson.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.