Åsa vill sätta färg på Sollentuna

Åsa Gudmundsson butiksägare i Rotebro
Åsa Gudmundsson gillar att kombinera kläder i olika lager - gärna med ett smycke till.
Hösten måste inte vara grå som molnen i skyn. Prickiga jeans och kängor med färgglada skosnören är helt rätt i höst - iallafall om man får tro Åsa Gudmundsson som vill sätta färg på Sollentunaborna.

– Men det viktigaste är att man mår bra i det man har på sig, säger hon.

Åsa Gudmundsson har haft sin butik Dress like Marie i Rotebro sedan i våras. Den är en del av en liten finsk kedja med totalt fem butiker. Åsa Gudmundsson såg affären när hon var på Åland och fick idén att starta en butik i Sverige. De glada färgerna och plagg för alla kroppsformer inspirerade henne.

– Vår butik följer inte precis trenderna, utan har mer som håller över tiden. Vi har en personlig service och det ska sitta vackert och fint även om man är liten eller har fyra xl, säger hon.

Här är det inga traditionella höstfärger som gäller utan Åsa vill uppmana Sollentunaborna att våga använda kläder med mycket färg i.

Åsa Gudmundsson.

– Man kan börja med ett plagg i taget, kanske kombinera en grå klänning med färgglada leggings. Många blir överraskade över att de klär i starka färger, säger Åsa Gudmundsson.

Tunikor och leggings i olika stil är storsäljare i butiken som har en målgrupp på 40+. Även basplagg som linnen och olika klänningar går åt.

Till hösten tycker Åsa att det är schysst att klä sig lager på lager. Med en varm kofta och leggings eller strumpbyxor kan sommarklänningen hålla även när det blir kallt.

– Putsa upp vinterkängorna, använd de basplagg du har med en ny kofta eller en ny sjal. Det behöver inte vara så mycket för att få en ny höstgarderob, säger Åsa.

Fakta

Åsas tips: Så håller kläderna längre

  • Tvätta inte för ofta – det kan räcka med att vädra plagget.
  • Babyvåtservetter är jättebra att ta bort små fläckar med.
  • Använd inte sköljmedel till stretchjeans – då förstörs stretchen.
  • Lägg nya plagg med mycket färg i kallt vatten och ättika – då fixeras färgen.
Fakta

Åsas tips: Tänk på det här inför höstshoppingen

  • Fundera på om du har plagg hemma som du kan kombinera det nya plagget med – annars är det lätt att det blir hängande i garderoben.
  • Våga kombinera flera starka färger med varandra.
  • Byt ut skosnörena i kängorna och variera i olika färger.
  • Accessoarer kan pigga upp och förändra en hel look.

Hur klär du dig i höst?

Dhara Norin, 47, beteendevetare och resurspedagog, Rotebro
Jag älskar orange och scarfs. Jag kör min egen stil som är mer sportig, det blir mycket jeans och sköna kläder. Det är viktigt med bra kvalitet. Jag har en kofta som håller i alla säsonger, den har jag haft i 17 år. En lång mörkblå kofta med luva och den kommer tillbaka i modet då och då.
Anneli Doverhjelm, 49, vd och ägare av byggföretag, och Coco Chanel, hund, Sollentuna
Det här är mina arbetskläder. Jag är egentligen en kostymtjej men för tre år sedan bytte jag kostymen mot arbetskläder när jag startade ett byggföretag. Det är jätteskönt, så enkelt, jag slipper stryka varje dag. Jag har massor av kläder till Coco men hon hatar dem, regnoverallen är värst.
Andreas Hniopek, 38, senior konsult inom it-management, Upplands Väsby
Jag jobbar i stan och där har vi klädkod att vi ska ha skjorta. Nu börjar det bli kallt så då blev det en kavaj också. På hösten har jag en trenchcoat till. Jag försöker ha färger som passar ihop så att jag kan hålla garderoben kort. På fritiden använder jag mycket outdoorskläder.
Mauro Guerrero, 33, resurspedagog, Jakobsberg
Jag har haft samma stil sen jag var 13 eller 14, man kan kalla det 90-tals hiphopstil. Jag sparar till långt hår och bakar in håret i flätor under tiden. Det är också en 90-talsgrej. När jag ska klä upp mig blir det mer kostymbyxaktigt med converse eller vans och en överdel som är mer avslappnad.