ANNONS

De satte skräck i villaägarna – nu skildras ”Brommaligan” i ny bok

Inbrott
En inbrottsvåg chockade villaägare i Bromma redan på 1950-talet.
Inbrottskarta Äppelviken med omnejd
Polisens karta från 1950-talet med några av Brommaligans inbrottsplatser markerade.
Författaren Petter Inedahl har skrivit bok om bortglömda brott.
Författaren Petter Inedahl har grävt i gamla polisrapporter och vittnesförhör för att få fram fakta till nya boken.
Bokomslag till "Glömda mord och andra försvunna brott".
"Glömda mord och andra försvunna brott" är Petter Inedahls andra bok. Han har tidigare skrivit boken "Hemsökt".
På 1950-talet utsattes villaägare i Äppelviken med omnejd för en rad inbrott orsakade av den så kallade Brommaligan.
En konstnär och hans kumpan stal smycken, klockor och guld för hundratusentals kronor, innan de slutligen hamnade bakom lås och bom.
Nu skildras ligan i en ny bok.
ANNONS

De bröt sig in bakvägen, via ingången för tjänstefolket, och roffade åt sig allt de kunde i smyckes, guld- och klockväg. Sedan begav de sig till närmaste pantbank och gjorde sig av med stöldgodset, för att senare festa upp pengarna i Köpenhamn. ”Brommaligan” satte skräck i villaägarna i Äppelviken, Smedslätten och Ålsten på 1950-talet, och nu skildras förövarna i en ny bok.

– Jag tror jag är den första att skriva om dem faktiskt, säger författaren Petter Inedahl, vars bok Glömda mord och andra försvunna brott lanserades nyligen.

Boken handlar, precis som titeln antyder, om brottshändelser från förr som glömts bort med tidens gång.

– Det är mycket mord, tjuvar, mordbränder, falska läkare och annat, säger Inedahl.

Lite som i dag?

– Precis! Folk förr var exakt som folk är nu. Det är bara lite andra kläder och andra bilar nu, och mer droger, säger Inedahl.

Brommaligan bestod av en konstnär från Södermalm, vars Hötorgskonst inte gav tillräckligt med klirr i kassan. Därför började han tillsammans med en vän, också han Södermalmsbo, titta på andra försörjningslösningar.

– Det intressanta med den här tiden var att kriminella ofta såg det som ett yrkesval. Precis som att vara snickare eller journalist eller vad som helst så kunde man vara tjuv, och nästan lite stolt över det. Men det var innan drogerna kom in i bilden. I dag handlar det oftast om att få fatt i snabba pengar för att köpa knark, berättar Inedahl.

Räderna i Brommas villaområden skulle visa sig vara lukrativa för ligan. Vid ett inbrott hos en direktör fick de med sig stöldgods för 12 113 kronor, vilket motsvarar ungefär 163 000 i dagens värde. Vid ett annat tillfälle blev bytet motsvarande 136 000 kronor. Men en natt i berusningsdryckernas tecken skulle  få ligan på fall. Ett krogslagsmål på en Norrmalstorgskrog skulle leda till att de inblandades identitet röjdes under den påföljande rättegången, och vid en husrannsakan hemma hos konstnären hittas en mängd föremål, som inte används för att måla tavlor.

ANNONS

Hur har du hittat all fakta till boken?

– Jag har suttit och grävt i gamla polisprotokoll och vittnesförhör. Sen har det blivit en del tid i tidningsarkivet på Kungliga Biblioteket också, säger Petter Inedahl.

Fakta

Petter Inedahl

Petter Inedahl är journalist och författare bosatt i Stockholm. Han har tidigare bland annat skrivit boken Hemsökt (2015) om spökerier i Stockholms län.