ANNONS

Virkad uteplats skön konst

Miriam Andersson Blecher vid det virkade parasollet som Barlin Younadam gjort.
Miriam Andersson Blecher vid det virkade parasollet som Barlin Younadam gjort.
Vårens galnaste uteplats finns i Botkyrka konsthall.

Albybon Barlin Younadam har virkat in både solskydd, bord och stol.

Nu vill konsthallen i Tumba att publiken ska testa sina vingar bland vävstolar och textiltryck.
ANNONS

Med jämna mellanrum har Botkyrkaborna chansen att visa upp vad de skapat i Botkyrka konsthall. Förra året var temat lera. Nu har turen kommit till textil. ”State of the Art: Fabrications” heter vårens stora utställning.

Här finns allt ifrån färggranna trasmattor till iransk-kurdiska konstnären Dzamil Kamangers textila pass och visum som innehåller ett myller av små pärlor.

Bland det mest iögonfallande är Barlin Younadams uteplats som virkats in. Bidraget till utställningen har Albybon tillverkat på Hallunda daglig verksamhet.

– Det känns jättebra. Parasollet är så häftigt. Barlin har stickat och virkat hela livet, säger Barlins syster Marlin Younadam.

I lördags var det vernissage för utställningen som pågår fram till den 18 maj. Konsthallen vill att publiken som kommer på besök ska ha möjlighet att själva skapa under besöken.

– Här finns en vävstation, säger curatorn Miriam Andersson Blecher som förra veckan visade runt samtidigt som personal och inbjudna ställde i ordning inför utställningen.

På vävstationen kan besökarna väva med olika material.

– Det blir en gemensam väv som folk varvar och fortsätter på, säger hon.

Men det finns också flera små bordsvävstolar uppställda i hallen.

ANNONS

– Och här finns tryckstationen. Det kommer att finnas massor med färger, säger Miriam.

Med den utrustningen ska besökarna gratis kunna göra sina egna tryck på t-tröjor, väskor eller andra saker som de tagit med. Och inne i konsthallens verkstad kommer besökarna att kunna prova på screen-tryck.

– Man belyser ett mönster med ljus och sedan arbetar man med färgen. Då behöver man vara i ett mörkare rum, förklarar hon.

Besökarna kommer att kunna skapa under Konsthallens ordinarie öppettider, men Konsthallen kommer också att arrangera workshops på helger.

– Varje helg kommer vi ha verksamhet med ett specialfokus. Det känns som att publiken tycker att det är spännande att få prova på, säger Miriam Andersson Blecher.

ANNONS