ANNONS

(rubrik saknas)

Den 15 augusti är det dags för årets upplaga av Stockholm zombie walk, då hundratals zombieälskare sminkar sig som odöda och sedan hasar genom stan.
Den 15 augusti är det dags för årets upplaga av Stockholm zombie walk, då hundratals zombieälskare sminkar sig som odöda och sedan hasar genom stan.
Spöken och vampyrer har fått maka på sig – zombiernas grepp om populärkulturen är ­stenhårt.

– Vi lever i ett instabilt samhälle med klimathot, pandemier och naturkatastrofer. Zombieintresset speglar den tiden, ­säger författaren ­Herman Geijer.
ANNONS

Zombietrenden är hetare än någonsin. Massor av tv-spel befolkas av odöda och i film efter film radas zombierna upp. Dessutom finns det överlevnadsböcker som lär ut hur man bäst klarar sig när zombierna invaderar.

Den senaste heter ”Zombie­överlevnad – din guide till apokalypsen” och är skriven av Hägerstensbon Herman Geijer. Boken lär ut överlevnad med zombies som inramning. Herman Geijer blev nyligen utvald till lyssnarnas sommarvärd i radioprogrammet Sommar – och ska då prata om just hur man överlever en zombieattack.

– Viktigast är att fokusera mer på kropp och kunskap än på prylar. Man vet inte var man befinner sig när katastrofen kommer och man kan inte hela tiden gå runt med hagelbrakare och kofot, ­säger Herman Geijer.

Kroppen bör vara vältränad och kunskaper i ledarskap och gruppdynamik är viktiga.

– I apokalyptiska filmer får zombierna ofta ett övertag eftersom någon i gruppen pajar ihop och släpper in zombien. Att kunna samarbeta och hålla ihop är viktigt.

Dessutom är det bra att ha bra koll på närområdet och god kontakt med grannar. På så vis kan man hjälpas åt och se efter varandra.

Herman Geijer tror att det finns flera förklaringar till att zombies är så populära.

– Vi lever i ett instabilt samhälle med klimathot, pandemier och naturkatastrofer. Zombieintresset speglar den tiden. Jag tror också att det finns en längtan efter det mer basala, till ett liv som handlar om överlevnad.

Två som älskar zombies är David Giertta och Patrick Kall. Den sistnämnda förvandlar sig gärna till zombie då och då.

ANNONS

– Jag tar alla chanser att klä mig som zombie. Alla i min närhet – utom möjligen min mamma – tycker att det är roligt.

David Giertta gillar också att klä ut sig – men är oftare galen vetenskapsman än zombie. Hans förklaring till zombietrenden påminner om Herman Geijers.

– Det finns så mycket elände i världen. Jag tror att zombies avdramatiserar och förlöjligar skräcken. De gör skräcken hanterbar och är ett sätt att få utlopp för skräcken i vardagen.

Han och Patrick Kall nöjer sig inte med att titta på zombies på film, de är dessutom två av arrangörerna av Stockholm zombie walk. I mitten av augusti varje år sminkar sig hundratals zombie­älskare som odöda och promenerar sedan längs en förbestämd färdväg genom stan. Tanken är att så många som möjligt ska kunna titta och delta.

Årets upplaga är den nionde och äger rum den 15 augusti. Den anordnas helt ideellt av en liten grupp arrangörer, bara för att det är roligt.

– Roligast är att den samlar så många olika typer av människor, människor jag aldrig skulle ha träffat annars. Och det är kul att få göra något för någon annan, ­säger Patrick Kall.

Med några enkla vett- och etikettregler brukar promenaderna avlöpa väl.

– När man har klätt ut sig till zombie gäller det att använda sig av sitt folkvett. Lek med dem som vill leka. Håll dig borta från uteserveringar, dregla inte i folks mat och kladda inte på bilar. Det brukar gå bra, trots att det inte är så vanligt med zombier som tänker själva, säger David Giertta.

Dregla inte i folks mat och kladda inte på bilar.David Giertta uppmanar zombierna att tänka på vett och etikett

Fakta

Virussmittade som gärna äter hjärna och människokött

I filmer och böcker förvandlas ofta människor till zombier efter att ha blivit smittade av ett virus.

Zombier är aggressiva och tycker ofta om att äta männi­sko­kött, med en speciell förkärlek för hjärna.

Klassiska zombiefilmer som ”Dawn of the dead, Return of the living dead” och Night of the living dead har under de senare åren fått konkurrens av tv-serier som In the flesh och Walking dead.

Den 1 juni hade nya serien iZombie premiär på kanal 11. Den handlar om Olivia som gör sin AT-tjänst på ett sjukhus och har hela sitt liv planlagt – ända tills den natt hon plötsligt förvandlas till en zombie.