ANNONS

Unga Brommakonstnärer går sin egen väg

Jacqueline Östlind och Emelie Lagne Liban driver redan en egen ateljé i Bromma.
Jacqueline Östlind och Emelie Lagne Liban har stora planer med sin ateljé.
Brommakonstnärerna Emelie och Jacqueline tog studenten i våras, men driver redan en egen ateljé.
Nu väntar vernissage hela helgen – en slags kick-off för det konstnärskollektiv de har som mål att starta upp.
ANNONS

Jacqueline Östlind och Emelie Lagne Liban möttes när de började i samma klass på bild- och formgivningsprogrammet på Viktor Rydbergs gymnasium Jarlaplan.

De blev bästa vänner direkt och startade upp en ateljé tillsammans innan de ens hunnit ta studenten.

– Vi kände oss begränsade och ville ha en plats där vi kunde vara fria i vårt skapande. Vi vill inte ha någon som säger si och så ska ni göra, säger Jacqueline Östlind.

Trots att ateljén på Västerledstorget 2 i Äppelviken först var tänkt som ett projekt utanför skolan, var det i stället skolan som blev ett sidoprojekt till ateljén, berättar de.

I våras tog de studenten. Jacqueline och Emelie har sedan dess drivit ateljén som ett konstföretag. Eller ett konstkollektiv om man så vill, ett kollektiv som de vill ska växa.

– Det handlar väldigt mycket om att kunna ha ett samarbete, men inte bara med varandra. Att nå ut till andra konstnärer i andra delar av Stockholm, få konsten upp till ytan och få ungdomar intresserade av konst igen. Men också att visa hur viktigt det är att vara annorlunda och inte följa strömmen, säger Emelie Lagne Liban.

Jacqueline Östlind bor i Äppelviken och Emelie Lagne Liban bor i Edsviken i Sollentuna, men spenderar dagarna tillsammans i lokalen i Äppelviken. Vernissagen i helgen blir deras första i egna ateljén. Jacqueline har tidigare ställt ut ett verk på Ung Vårsalong på Liljevalchs.

ANNONS

Vernissage i helgen

Nu till helgen tar de första steget mot att nå ut, med vernissage fredag, lördag och söndag.

– Vi ska bara ställa ut och visa vår konst. Det är vår kick-off till det vi vill göra och starta upp, vilket är ett stort konstkollektiv. Vi vill mixa och kombinera massa olika konstformer och sedan skaffa en ännu stor lokal, säger Jacqueline Östlind.

Vad kommer ni att visa?

– Vi har gjort målningar på kanvas, tryckt ut litografier, målat på koppar och lite allt möjligt, säger Jacqueline Östlind.

Kan vi som nyss tagit studenten göra det här, då kan fler om de bara vågar

Jacqueline Östlind

Och de kommer själva agera som levande installationer.

– Vi har köpt helvita kavajer och målat på dem, säger Emelie.

– Vita byxor, vitt linne, vit kavaj – handmålat med svart färg från topp till tå, säger Jacqueline.

”Extremt läkande”

Både Jacqueline och Emelie är väldigt personliga i sina uttryck. De skapar gärna abstrakt för att sedan ta ett kliv bakåt och se det konkreta.

– Jag jobbar mycket med symboler. Jag älskar att sitta och måla när man inte tänker överhuvudtaget och helt plötsligt har man målat upp ett scenario som man kan backa och se: wow, det här är mitt psyke. Jag har lärt mig av mig själv genom min konst. En obehaglig känsla kan bli en väldigt vacker bild, vilket är extremt läkande, säger Jacqueline.

Även för Emelie kommer målandet och skapandet väldigt nära det egna jaget.

– Jag tänker inte så mycket när jag arbetar, men till slut blir det väldigt tydligt vad jag försöker framhäva. Då märker jag hur viktigt det är för mig att få att ut det. Och på det sättet blir det väldigt personligt, säger Emelie.

Jacqueline Östlind och Emelie Lagne Liban  driver redan en egen ateljé i Bromma.

Jacqueline Östlind och Emelie Lagne Liban hänger sina alster dagen innan vernissagen. Foto: Anna Z Ek

Vill inspirera andra

När den tre dagar långa vernissagen inleds i morgon, fredag, ska de inte bara visa upp sina alster, utan också inspirera.

– Vi vill följa våra mål och våra drömmar, vill kunna försörja oss på skapande och konst. Vi vill också visa vikten av skapandet och inspirera andra. För det är en så kraftfull grej som vi hoppas att fler ska kunna inse. Kan vi som nyss tagit studenten göra det här, då kan fler om de bara vågar, säger Jacqueline.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.