ANNONS

Visar upp 14 års jakt på världsikoner

Utställningen We have a dream som visas på Fotografiska. Daniel Rydén och Albert Wiking har jobbat i 14 år med att fotografera personer som Ida Engblom, Ai Wei Wei, Dalai lama och Malala Yousafzai.
Utställningen We have a dream som visas på Fotografiska. Daniel Rydén och Albert Wiking har jobbat i 14 år med att fotografera personer som Ida Engblom, Ai Wei Wei, Dalai lama och Malala Yousafzai.
Från Zara Larsson till Dalai lama. På ett drygt decennium har Lundavännerna Albert Wiking och Oscar Edlund förverkligat sin dröm och samlat berättelser och porträtt på vår tids stora inspiratörer.
Nu visas resultatet upp på Fotografiska. 
ANNONS
Fakta

Här hittar du bilderna

Vad? Utställningen We have a dream

Var? Fotografiska, Stadsgårdshamnen 22, Södermalm.

När? 9 december–19 februari.

– Vi ville samla starka röster från personer som en gång har klivit ur sin trygghetszon, vågat gå mot strömmen och gått ut för att skapa förändring. Röster som vi hoppas ska inspirera betraktaren och läsaren att förverkliga sina drömmar och visioner, säger fotografen Albert Wiking.

Sedan idén föddes har han och vännen Oscar Edlund, som har intervjuat och rekryterat de medverkande, arbetat med projektet till och från i fjorton år.

Tog år att få till vissa porträtt

På fredag öppnar utställningen We have a dream på Fotografiska, där ett urval av porträtten av och texterna om de 114 personer som är med i boken med samma namn visas.

Vissa av de medverkande har tagit år att få till ett möte med, efter att frågan väl landat hos rätt person i nätverket av kontaktpersoner, agenter, managers och assistenter.

– Det har ibland varit en utmaning, men under resans gång har det blivit lite lättare. De sista att porträtteras till projektet var Malala Yousafzai och Ai Wei Wei, under loppet av två veckor, ­berättar Oscar.

”Alla behöver inte vara Mandela”

Samtidigt samlar We have a dream inte bara kända namn utan både unga och gamla eldsjälar.

– Alla behöver inte vara Nelson Mandela. Det som är häftigt är dynamiken, att det finns ett projekt som spänner från personer som alla gör fantastiska insatser i sin förening, skola eller närmiljö till de riktigt etablerade ikonerna­ och hjältarna som Dalai lama och ­Malala, säger Oscar.

Vad hoppas ni att folk ska ta med sig från projektet?

– Jag hoppas att det blir en katalysator. Att alla ska känna att kan de så kan jag, säger Albert.

Få stenkoll på helgen: Prenumerera på Mitt i Stockholms och Allt om Stockholms gemensamma nyhetsbrev Fredagspepp!

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.