Visar sin konst för tv-jury

Pedram Fazelzadeh deltar i SVT:s Konstnärsdrömmen.
Pedram Fazelzadeh deltar i SVT:s Konstnärsdrömmen.
Går det att tävla i konst? Om du frågar Pedram Fazelzadeh från Jakobsberg så är svaret ja. Han är aktuell i SVT:s nya serie Konstnärsdrömmen där han tävlar mot nio andra amatörkonstnärer om att få ställa ut sina verk på konstmuseum.

Hallå där, Pedram Fazelzadeh! Hur kommer det sig att du ska tävla med din konst i tv?

– Jag fick ett tips av en vän om att SVT skulle göra ett program om konst. Jag jobbar som stationsvärd, det som tidigare kallades spärrvakt, i tunnelbanan, men det är för att kunna betala hyran. Jag har egentligen alltid velat göra något kreativt.

Du har målat och tecknat sedan du var liten, men inte jobbat med det, varför satsar du på konsten nu?

– Det har varit en process för mig. Jag har alltid haft en vilja att göra något kreativt, men provat mig fram. Jag har sökt till arkitektskolan, men kom inte in, så jag började på samhällsbyggnadsprogrammet i stället, men det var inget för mig. Det var först 2011 när jag började på en konstskola som jag kände att jag hittat rätt och kände: ”Det här är precis vad jag vill syssla med.”

En av Pedrams blyertsteckningar.

”In limbo”, blyerts på papper, av Pedram Fazelzadeh.

Hur skulle du beskriva din konst?

– Den varierar, men jag är främst intresserad av kreativt måleri- Ofta utgår jag från en idé eller en känsla jag har som jag vill nå ut med. Jag låter bilden tala för sig själv. Jag målar framförallt i olja, men har också prövat akvarell. När jag tecknar föredrar jag blyerts eller bläck.

Hur var det att få sin konst bedöm av en jury?

– Det var ovant, men framförallt lärorikt. Visst är det att blotta sig, men samtidigt ganska nyttigt och utvecklande på ett personligt plan. Jag hoppas att andra också tycker det och att det blir ett bra program.

Fakta

Snart börjar Konstnärsdrömmen

Premiär: SVT1 onsdag 16 november kl. 21.00.

Programledare: Anne Lundberg.

Deltagare: 10 amatörkonstnärer.

Jury: Ernst Billgren, konstnär, och Mårten Castenfors, konstkritiker och chef för Stockholm konst och Liljevalchs konsthall plus en gästkonstnär för varje avsnitt.

Bonus: Kolla in fler verk av Pedram.

 

Källa: SVT