ANNONS

KB köper vittnesmål från Stockholms blodbad

Boken finns redan digitaliserad.
Boken finns redan digitaliserad.
2,4 miljoner för en bok med ögonvittnen från blodbadet i Gamla stan.
ANNONS

Det är boken ”Gesta danorum” (”Danernas bedrifter”) från 1100-talet, tryckt för första gången på 1500-talet, som Kungliga biblioteket har köpt ett exemplar av – trots att det redan finns ett i samlingarna. Det var Dagens nyheter först med att berätta om.

Det speciella med detta exemplar är inte bokens ursprungliga innehåll – utan anteckningarna i marginalerna. Det är nämligen inte vilka som helst som klottrat i boken utan de svenska bröderna Olaus och Johannes Magnus som senare har skrivit flera viktiga verk om Sveriges historia.

– I svensk kontext är det svårt att hitta någon annan bok med så många unika och vetenskapligt intressanta kvaliteter, säger riksbibliotekarie Gunilla Herdenberg i ett pressmeddelande.

Ögonvittnesbild från Stockholms blodbad

Bland annat finns det i marginalen anteckningar från Olaus Magnus som är en ögonvittnesskildring av Stockholms blodbad:

I Herrens år 1520 intog kung Kristian den andre Stockholm vid den heliga Jungfruns födelse […]. Samma år på Fyra krönta helgons dag, som var den 8 november, lät han halshugga (efter att ha blivit krönt föregående söndag) två biskopar, Vincent av Skara och Matthias av Strängnäs, riddare och frälsemän, borgmästare, rådmän och borgare – över 120 personer – och jag, Olaus Magnus, kanik från Linköping, beskådade allt detta med fasa. Vidare lät han följande dag (efter löfte om lejd för att de säkrare skulle gå ut ur fängelset) hänga, stegla och halshugga ytterligare personer. Kropparna av de halshuggna låg kvar obegravda i tre dagar ända tills de fördes utanför Stockholm för att begravas.

Boken gick på 2,4 miljoner och köptes av två av Danmarks största antikvariat.

Men det är inte bara bibliotekarier och forskare som har chans att läsa boken. Redan nu finns den digitaliserad och är fri att virtuellt bläddra i för alla nyfikna.

ANNONS