Min lokala hjälte

­De plåtar snuskig skolmat

Tove Strand, Ida Tidblom, Gelicia Gulding och Filippa Eriksson Settergren säger att de inte är kräsna. ”Maten är ofta kall och smakar nästan ­ingenting”, säger Filippa Eriksson Settergren.
Tove Strand, Ida Tidblom, Gelicia Gulding och Filippa Eriksson Settergren säger att de inte är kräsna. ”Maten är ofta kall och smakar nästan ­ingenting”, säger Filippa Eriksson Settergren.
Potatis värmd i mikron och bacon med hårstrån. Eller vad sägs om broskbullar med tomatsås och mögligt bröd?

Fyra elever från Karlbergsskolan tröttnade på vad de tycker är dålig skolmat och startade instagramkontot ”theschoolfood”.

Vännerna Tove, Ida, Filippa och Felicia tycker inte att skolmaten på Karlbergsskolan håller måttet.

Ett lass mögliga pitabröd blev nyligen startskottet för instagramkontot ”theschoolfood” där de uppmanar elever att lägga upp bilder på snuskig skolmat.

Nu har de över 100 följare och postar varje dag en bild på en ny maträtt. En bild på en ärtsoppa med grådassig färg får kommentaren: ”Fy vem vill äta det här? Ser ut som spya.” ”Fatta att vi äter det där” står det under en bild på en gulaktig kycklingsoppa.

– Det största problemet är att man aldrig vet vad det är man äter. En gång hittade jag en fluga i salladen och det är ofta hårstrån i maten. Det känns inte fräscht, ­säger Ida Tidblom.

Värst är köttbullarna.

– De brukar flyta runt i vatten och fett och är fulla med hårda ­bitar. Vi kallar dem broskbullar, säger Tove Strand.

När de påtalar saken för skolan får de inga klara besked.

– Vi har tagit upp det på klass­rådet i flera år nu men inget händer. De säger ”det är bara mat”­ ­eller att vi inte skadas av att lida lite, säger Ida Tidblom.

Är ni inte bara kräsna då?

– Jag äter nästan allt, men det här går helt enkelt inte att äta. Jag tror inte att någon skulle vilja äta det vi får, säger Ida Tidblom.

My Settergren är mamma till ­Filippa och märker hur dottern blir orkeslös av maten.

– När hon kommer hem vräker hon i sig sju rostmackor eftersom hon är så hungrig. Det känns inte bra. Lärarna håller med och hänvisar barnen till salladsbuffén, men om man är 13 år och växer räcker det inte att äta morötter, säger hon.

Maten tillagas i Hammarbacksskolan och körs varje dag till tre andra skolor i kommunen. När det når Karlbergsskolans matsal har den legat i kantiner i minst en timme.

Kommunens kostchef Ingrid Fuchs menar att kommunens skolmat håller hög kvalitet.

– Vi har bra standard på menyn och duktiga matlagare. Men alla kommer inte att gilla maten, hur vi än gör, säger hon.

Kan inte skolan få ett eget kök?

– Jag kan förstå att det är vad eleverna vill, men det är som allt annat en kostnadsfråga. Det är inte ett beslut jag kan ta, säger hon.

Tycker du att det ser gott ut på bilderna?

– Det är klart att maten ser lite tråkigare ut när den ligger i kantiner. Vi kan inte presentera maten som superkockarna gör. Tro mig, jag skulle vilja lägga lite persilja på toppen men då skulle det bli ramaskri, eleverna vill inte ha sådant.

Ingrid Fuchs berättar att hon ska ha ett möte med eleverna där det får berätta om sina önskemål.

Fakta

Matsedeln för vecka 43

Måndag: Lins- och morotssås, pasta, kåldolmar, kokt potatis, sås, lingon.

Tisdag: Krämig korv- och potatisgratäng, tomatsoppa, potatisgratäng med zucchini, aubergine och tofu.

Onsdag: Fajitas med kyckling eller quorn.

Torsdag: Fisk- och skaldjursgryta, ris, fylld bifftomat eller paprika med pesto.

Fredag: Raggmunkar eller blodpudding med lingon och keso.

Källa: Karlbergsskolan