ANNONS

08-or på sportlovi fjällen en dyr affär

Sportlovstider är skidåkningstider – och skadetider. Stockholmarna står för en tredjedel av skid­skadorna i Åre. Totalt kostade stockholmarnas skador i tre populära fjällområden nära 12 miljoner i fjol.
ANNONS

Sportlovet står för dörren och nästa vecka är det många stockholmare som drar till fjälls. Förhoppningsvis väntar sol och snö och härlig skidåkning. Men när det blir trångt i backarna ökar risken för vurpor och olyckor.

Stockholmarna står för en tredjedel av skidskadorna i Åre. Och stockholmarnas skidvurpor är en dyr affär för landstingen i Jämtland och Dalarna.

– En fraktur på ett underben som ska röntgas, gipsas och förpackas kostar omkring 10 000 kronor. För det får vi 3 500 kronor i ersättning. Vi klarar det eftersom vi får 2 000 kronor för förkylningar och småsår, vilket innebär att vi kan göra en liten vinst på dem, säger Alf Lerner, verksamhetschef på Åre hälsocentral.

Tanken är att det ska vara ett nollsummespel och så har det också varit. Men 2012 gick Åre en miljon back och i fjol var det 300 000 kronor.

– Både turismen och kostnaderna i form av löner och material har ökat. Om inte ersättningarna regleras kommer det att bli en förlustaffär för oss, säger Alf Lerner.

Förra året kostade stockholmarnas sjukbesök i fjällvärlden i Åre, Funäsdalen och i Sälen-Lima nära 12 miljoner kronor.

I Åre skadar sig ungefär 2 000 skidåkare om året. Nära en tredjedel av dem kommer från stockholmsområdet.

– Vi har ju 50 000 personer här när det är högtryck. Och alla är väldigt aktiva, de åker skidor, kälke eller kör bil, det är en hel stad här som gör kullerbyttor, säger Alf Lerner.

En vanlig dag har Åre hälsocentral mellan 70 och 100 besökare. Under sportlovsveckan är det 120. Vid nyår var det uppe i 180 på en dag.

ANNONS

– Det handlar också om vad vi ska ha för beredskap i form av till exempel ambulans och personal och vem som ska betala det.

Åres mål är att turismen ska dubbleras till 2020.

– Ersättningarna måste justeras. Gör man inget till 2020 är det katastrof. Det är inte meningen att vi ska gå minus och ta av befolkningens pengar för att sköta turisternas vårdbehov, säger Alf Lerner.

ANNONS