ANNONS

1 100 fortkörare fastnade på bild

Fartkamerorna längs väg 276 ligger i topp i Sverige när det gäller att registrera fartöverträdelser.
Fartkamerorna längs väg 276 ligger i topp i Sverige när det gäller att registrera fartöverträdelser.
Väg 274 och 276 tillhör några av de vägar i landet där flest åker fast för fortkörning.

Bara under årets första fyra månader fastnade nästan 1 100 personer i kamerorna på de båda vägarna.
ANNONS

Under årets första fyra månader registrerades 546 fartöverträdelser på väg 276, och 551 på väg 274.

– Jag åkte själv fast en gång i början när kamerorna var nya. Jag körde sju kilometer för fort och fick böta 2 000 kronor. Så det gör jag inte om. Nu håller jag hastigheten, säger Annika Jansson, som bor i Margretelund.

Flera av dem vi talar med tror att de höga hastigheterna på 276:an beror på att många har bråttom till Ljusteröfärjan. Särskilt på fredagseftermiddagar när det är mycket trafik och folk är stressade.

– Sedan kan det vara så att hastighetskamerorna här är igång ofta. Det beror i sin tur på olycksfrekvensen, säger Anders Enquist, ansvarig för trafikpolisverksamheten vid Roslagspolisen.

De senaste fem åren har det skett flera dödsolyckor på de båda vägarna.

Hjälper kameror när det ändå sker dödsolyckor?

– Ja, absolut. Man får också titta på orsaker till olyckan. Vid den senaste olyckan var det en kvinna som gick från en busshållplats över vägen strax innan Vaxholm och blev påkörd av en mötande bil. Det berodde ju på andra olyckliga omständigheter.

Enligt Anders Enquist är fortkörning ett av de stora problemen i trafiken. Polisen räknar med att ungefär varannan förare kör för fort.

Att köra rattfull är inte socialt accepterat, men att köra för fort tycker många är okej. Men vid en fördubblad hastighet fyrdubblas krockvåldet.

ANNONS

Ibland inbjuder dock vägens bredd och standard till högre hastigheter än de tillåtna.

– Om det är en lägre hastighet beror det på att vägen saknar mötesåtskillnad. På både 274 och 276 är det ganska långa etapper som saknar mötesåtskillnad. Man kan inte mötas där i 100 kilometer i timmen utan att det leder till en dödsolycka.

Han medger dock att det finns en del problem med kameror som att det blir ett ojämnt flöde och att vissa kan köra överdrivet långsamt. Över hela taget sänker dock fartkameror medelhastigheten.

Vad tror du att det beror på att många kör fort på 276:an?