1 200 havsöringar har släppts i utanför Lidingö

Fiskbiologen Oliver Karlöf håvar ut öring.
Fiskbiologen Oliver Karlöf håvar ut öring.
Mitt i Lidingö Tidning var med när 1 200 små havsöringar tog sina första simtag ut i havet utanför Lidingö.

Förhoppningsvis går det bättre än förra året – då många inte överlevde.

De små havsöringarna sprattlar vilt i håven innan de släpps ut i havet vid klipporna i Kyttinge. Varje fisk väger runt 90 gram och de är alla fenklippta för att fiskare lätt ska kunna se att de är odlade.

– Vi sätter ut fisken mycket för sportfiskets skull. Man ska kunna ta upp odlad öring med gott samvete och i stället släppa tillbaka den vilda fisken, säger Oliver Karlöf, fiskbiolog på Stockholms idrottsförvaltning.

Fisken måste upp i rinnande vatten för att föröka sig och genom att sätta ut fisk i lämpliga bäckar hoppas man kunna skapa naturliga barnkammare för öringen.

– Målet är att tillgodose fisket och parallellt gynna de vilda populationerna. De naturliga bestånden har minskat kraftigt på grund av att många vattendrag har förstörts men också på grund av fisket och rovdjur som säl och skarv.

Även förra året fick Lidingö havsöring, men då gick det snett och många fiskar dog.

– Det var hård nordvind och fiskarna drev upp lite på stranden och hade svårt att ta sig ut. Det kom måsar och började käka upp fisken, det var väldigt tråkigt. Men de flesta överlevde ändå, säger Oliver Karlöf.

I år går det bättre. Oliver håvar upp fiskarna ur en stor vattentank och de simmar snabbt i väg så fort de hamnar i havet.

Om ett par år har havsöringarna vuxit sig tillräckligt stora för att fiskas upp – och då återvänder de dit där de sattes ut.

Chanserna att få upp en havsöring utanför Lidingö ökar alltså – en dröm för många sportfiskare, enligt Oliver Karlöf som själv fiskar öring.

– Det är en vacker och fantastiskt god fisk. Men den är krävande att få upp, svår att hitta och en riktig kämpe. Det kräver mycket tålamod att få upp en öring, fast det spelar ingen roll hur många timmar man lägger, det är alltid värt mödan.

Fakta

Planterar ut 140 000 öringar

Förra veckan planterade man ut runt 140 000 unga öringar, öringsmolt, och 12 000 laxsmolt i Stockholms ström och på olika platser i skärgården.

Fiskarna som sätts ut får inte fiskas upp förrän de är minst 60 centimeter för lax och 50 centimeter för havsöring. Då väger de åtminstone 1,5 kilo.