ANNONS

1 300 liter öl togs i beslag

Polisen är mitt uppe i en jättesatsning för att få bort smuggeltobak och otillåten försäljning av alkohol från butikerna i Kista, Akalla och Husby.

Hittills har var fjärde kontrollerad butik brutit mot lagen.
ANNONS

Sedan i somras har fyra razzior gjorts mot närbutiker i Kista, Husby och Akalla. Drygt 30 butiker har fått oanmälda besök av polisen och stadsdelsförvaltningen som i ett samarbete gör kontroller av försäljningen av alkohol och tobak. Hittills i år har två lastpallar med uppskattningsvis 1 300 liter folköl och runt 60 kilo tobak beslagtagits av polisen.

– Vi hittade lagbrott vid ungefär åtta av de drygt 30 butikerna vi besökte. I en butik hittade vi starköl till försäljning, säger Kajsa Björnson, samordnare för alkohol- och drogförebyggande arbete på Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning.

Polisen och stadsdelsförvaltningen har under året gjort en storsatsning för att stoppa försäljning av tobak och folköl till ungdomar under 18 år, samt att rensa marknaden från smuggelcigaretter vars innehåll inte har kontrollerats.

– Det räcker med att ett ord i innehållsförteckningen är felstavat för att vi ska beslagta tobaken. Cigarettpaket som är felmärkta har vi ingen aning om vad de innehåller. Det kan få ordentliga konsekvenser för folkhälsan, säger Kajsa Björnson.

All beslagtagen tobak och alkohol som samlats in förstörs. Att försöka avslöja försäljning till minderåriga och försäljning av lösa cigaretter är prioriterat men svårt.

– Vi letar efter öppnade cigarettpaket av flera olika märken. Det skulle kunna vara ett tecken på att cigaretterna säljs styckvis, säger polisassistent Linn Sölvberg.

Folköl får bara säljas när butikerna serverar tillagad mat och alla cigarettpaket måste vara märkta med svensk text.

– Det vi oftast stöter på är felmärkta cigaretter med varningstexter på engelska eller ryska, säger Linn Sölvberg.

2010 skärptes tobakslagen, vilket bland annat innebär att butiksägaren måste skicka in ett egenkontrollsprogram till stadsdelsnämnden i samband med anmälan av tobaksförsäljning. Programmet är till för att undvika langning och tobaksförsäljning till minderåriga. Många butiker saknar ett egenkontrollsprogram.

ANNONS

– Butiksägarna är själva skyldiga att ta reda på vilka lagar som gäller, vilket kan bli problem. Vi uppmuntrar att man läser de informationsblad som vi skickar ut, för att inte missa vad som gäller, säger Kajsa Björnson.

Ett egenkontrollsprogram kan vara något så enkelt som att butiksägaren har nedskrivet hur man aktivt jobbar med sin tobaksförsäljning. Det handlar exempelvis om att kontrollera legitimation av kunder som kan misstänkas vara minderåriga och att man inte uppenbart skyltar med sin tobaksförsäljning. Exempel på uppenbar marknadsföring är att ha cigaretter väl synliga från skyltfönstret.

Polisens razzior mot Kistas butiker kommer att fortsätta under de kommande månaderna.

Fakta

Tobakslagen

Förpackning till tobaksvara ska förses med varningstexter på svenska.

Det ska finnas en tydlig skylt med information om förbudet mot att sälja tobak till den som inte har fyllt 18 år.

Näringsidkare får inte sälja tobaksvaror utan att först ha anmält försäljningen till kommunen.

Näringsidkaren ska ansvara för att det finns ett egenkontrollprogram.

Källa: Regeringskansliets

rättsdatabaser