ANNONS

1 300 sommarjobb att söka i söderort

Jasmine Ghattas och Heidi Kljakic är båda 16 år och går på Scengymnasiet i Skärholmen. Jasmine extrajobbar redan i dag som telefonförsäljare och Heidi tänker söka sommarjobb.
Jasmine Ghattas och Heidi Kljakic är båda 16 år och går på Scengymnasiet i Skärholmen. Jasmine extrajobbar redan i dag som telefonförsäljare och Heidi tänker söka sommarjobb.
Snart är det dags för söderorts unga mellan 16 och 18 år att söka sommarjobb via kommunen. Men de 1 300 jobben som finns kommer inte att räcka åt alla.

Därför uppmanar politikern Ulla Hamilton (M) företagen att anställa fler unga i sommar.
ANNONS

Från och med den 12 mars kan alla som är mellan 16 och 18 år och bosatta i någon av Stockholms 14 stadsdelar söka sommarjobb via kommunen. I söderort rör det sig om cirka 1 300 jobb. Skillnaden mellan de olika stadsdelarna är stor. I Enskede-Årsta-Vantör finns 450 jobb, i Hägersten-Liljeholmen bara 60.

– I en del områden har vi möjlighet att satsa lite mer. Till exempel där det finns många med utländsk bakgrund som inte har de kontakter som ibland krävs för att komma in på den svenska arbetsmarknaden, säger företagar- och arbetsmarknadsborgarrådet Ulla Hamilton (M).

Nyligen gick hon i ett öppet brev ut och uppmanade företag i Stockholm att ge ungdomar chansen att komma in på arbetsmarknaden genom att anställa dem. Hon vill inte sträcka sig till att säga att företagen är dåliga på att anställa ungdomar.

– Men fler kan göra mer, så är det helt klart, säger Ulla Hamilton.

Som ett steg i att få företagen att anställa sommarjobbande ungdomar har Stockholms stad lanserat Facebook­sidan ”Sommarjobb i Stockholm”. Där kan företag som har sommarjobb att erbjuda lägga upp information.

Hanna Kostmann är vd på Finsk Hemtjänst AB som har sitt huvudkontor i Älvsjö. Förra veckan lade förtaget ut en annons på Facebooksidan.

– Vi har haft svårt att rekrytera personal tidigare och det här är ett sätt för oss att komma i kontakt med ungdomar i de områden vi finns, säger hon.

Hanna Kostmann tycker att samverkan mellan kommunen och företagen måste bli bättre. Hon har tidigare år varit i kontakt med stadsdelarna och undrat varför de som har företag inte ges möjlighet att anställa sommarjobbare inom ramen för Stockholms stad.

– De sommarjobb som erbjuds finns bara inom kommunens egna verksamheter, men vi är ju ett företag som verkar inom kommunen, säger hon.

ANNONS

Hon räknar med att Finsk hemtjänst AB kommer att behöva omkring 100 personer under sommaren.

– Det går inte att kräva att ungdomarna ska ha tidigare erfarenhet. Det allra viktigaste är att man har viljan att jobba med människor och vill prova på det här. Vi ser det också som ett sätt att väcka ungdomarnas intresse för att vidareutbilda sig inom vård och omsorg.

Fakta

400 jobb i stadsdelen

Ytterligare cirka 900 jobb finns inom kommunala bostadsbolag samt centrala nämnder och förvaltningar.

Källa: Stockholms stad