1 500 älskar Tullinge på nätet

Joachim Peterson ägnar en timme om dagen åt Facebookgruppen Vi som älskar Tullinge. Senaste projektet är att försöka sammanfoga sidan med Friluftsstaden Rikstens sida. ”Tullinge är en bra kommundel att bo i. Väldigt många känner varandra”, säger han.
Joachim Peterson ägnar en timme om dagen åt Facebookgruppen Vi som älskar Tullinge. Senaste projektet är att försöka sammanfoga sidan med Friluftsstaden Rikstens sida. ”Tullinge är en bra kommundel att bo i. Väldigt många känner varandra”, säger han.
Lokalpatriotismen växer i Botkyrka och Salem.

Åtminstone på nätet.

– Jag vill hålla Tullinge levande, säger Joachim Peterson, vars sida Alla som älskar Tullinge nu nått upp i 1 500 medlemmar.

Ständig uppdatering och interaktivitet på nätet i stället för årsmöte och en häftad medlemstidning några gånger om året. Facebookgrupper som Alla som älskar Tullinge är de nya hembygdsföreningarna. Här samlas både nya och gamla Tullingebor med dem som flyttat härifrån.

– Det är skitkul! Vi samlar folk, bilder och historier från förr: varför hette Sillen som han gjorde? Vad gav Säcken hans namn?, säger Joachim Peterson, Tullingebo sedan födseln för 46 år sedan.

Han är intresserad av att dokumentera hur det såg ut i Tullinge förr och sidan har ett samarbete med Botkyrka hembygdsgård som på det viset kopplar ihop det traditionella med det moderna.

– Jag tycker det är så läckert att tänka sig, när man står uppe på Tullingeberg i dag, att föreställa sig hur det var här förr i tiden.

Det finns fler sidor som samlar nostalgiker. Mitt i Botkyrka-Salem har tidigare skrivit om gruppen Du vet att du är från Salem/Rönninge om du… Det är ett koncept som finns i många orter i Sverige, bland annat i Tumba. Medlemmarna fortsätter meningen i gruppnamnet med inlägg som ”minns konditoriet Tuna torg”. De lägger ut blekta färgbilder på gamla platser och minns tillsammans.

Just minnen är viktigt för att skapa en lokal identitet och samhörighet på en ort. Det menar etnologen Barbro Blehr på Stockholms Universitet. Hon jämför de lokala Facebooksidorna med bastun på en liten ort.

– Det är en plats där man pratar minnen och utbyter nyheter och där det finns möjlighet för människor i olika åldrar att träffas. Människor som är nya på orten kan få tillgång till gemensamma minnen och associationer.

– En sådan här sida kan ju också verkligen bli en kanal för lokal aktion, för den som vill att något ska hända med torget, säger hon.

Alla som älskar Tullinge har ambitionen att vara mer än bara en plats för nostalgi, berättar Joachim Peterson.

– Det är en plats där folk delar med sig av vad som händer i Tullinge. Man varnar för ett farligt hål i en väg och när någon försökte råna en värdetransport här förra veckan tog det bara 30 minuter så låg det ute på sidan.

Sidan startades för fyra år sedan av Tullingeborna Daniel Cidh och Christian Ekenstedt. Deras idé om att sidan ska vara opolitisk och fri från reklam hänger kvar. Förutom Joachim Petersen hjälper Tommie Lagerroos till med skötseln. De flesta medlemmarna är 60-talister, men några är i 20-årsåldern. Nästa mål är att fördubbla antalet medlemmar, säger Joahim Petersen.

– Jag tror att det är grupptillhörigheten som lockar, och ett stänk av lokalpatriotism. Det är nog människans grej.

Jag tror att det är grupptillhörigheten som lockar.Joachim Petersen

Fakta

Flera lokala grupper på Facebook

Du vet att du är från Rönninge/Salem om du…: 1 499 medlemmar, öppen grupp.

Du vet att du är från Tumba om du…: 1 394 medlemmar, öppen grupp.

145 norra Botkyrka: 829 medlemmar, öppen grupp.

Riksten Friluftsstad: 243 medlemmar, sluten grupp.

Alla som älskar Tullinge: 1 503 medlemmar, öppen grupp.