1 500 havsöringar tog första simtagen i Farstaviken

För första gången är Värmdö kommun med och sponsrar utplanteringen av fisk.

Mitt i Värmdö var med när 1 500 små havsöringar tog sina första simtag ut i vattnet i Farstaviken, en dröm för många fritidsfiskare.

De små havsöringarna sprattlar inne i vattentankarna i lastbilen som står parkerad vid Kattholmen i Gustavsberg. Snart ska de få ta sina första simtag ut mot ytterskärgården där de ska få växa till sig. Det hela är en dröm för Värmdös sportfiskare.

– Det bästa med att få fiska är spänningen, att få följa fisken, säger Gunnar Berglund.

Ingarörbon jobbar för Stockholm stad och planterar ut fisken och är själv en hängiven sportfiskare på fritiden.

– Havsöring och lax är faktiskt bäst att fiska, säger han.

Totalt 1 500 havsöringar släpptes ut i Farstaviken. Fler fick simma ut i Granholmen, Eknäs, Återvallsbäcken och Sollenkroka. Slutdestinationen är vattnet i ytterskärgården.

– Det kan ta en stund men de hittar dit så småningom, säger Gunnar Berglund.

Det tog cirka fem minuter för fiskarna att simma igenom plaströret som ledde från lastbilstanken till vattnet. Men alla klarade inte resan.

– Det är alltid några som kläms och som man ser uppe vid ytan en stund men de brukar komma igen. De kan hämta sig, säger Gunnar Berglund.

Stockholm stad släpper ut småfisk på totalt 50 platser i länet varje år. I år är även Värmdö kommun med och betalar för utplanteringen för första gången.

– Vi vill stödja sportfisket och fiskebeståndet i Värmdö, säger Fredrik Nornvall, chef för kultur- och fritidsavdelningen.

Värmdö kommuns fiskevatten sträcker sig från havet i Stockholms skärgård till vattnet i Mälaren. Här kan vem som helst fiska med handredskap så som mete, spinn och fluga. För trollingfiske, dragrodd och angelfiske krävs däremot ett fiskekort.

Först om två år kan man dock få någon av havsöringarna på kroken. De som sätts ut får inte tas upp igen förrän de är minst 50 centimeter stora. Då väger de runt 1,5 kilo.

– Nu är de alldeles för små för att få fiskas. Det är roligare när de är större, säger Gunnar Berglund och kastar i en eftersläntare i vattnet.