1 500 i protest mot dagis på Nytorps gärde

Stadsdelsförvaltningen vill sätta upp en förskolebarack i två våningar på fotbollsplanen på Nytorps gärde, intill Ystadsvägen i Björkhagen. Planerna möts av starka protester.

Nätverket Värna Nytorps gärde hade i förra veckan samlat in omkring 1 500 namnunderskrifter mot bygget.

– Vi är inte barnfientliga på något sätt. Men Nytorps gärde är vårt ”Hyde park” söder om stan och vi är oroliga att området kommer att fortsätta att naggas i kanten om det här går igenom, säger Sten Skanderbeck, som bor i Björkhagen.

Nytorps gärde binder samman Björkhagen, Hammarbyhöjden och Kärrtorp och används av tusentals människor varje dag. Här finns fornhistoria från järnåldern och krigsminnen från andra världskriget, och det har funnits planer på att kulturskydda gärdet.

Men samtidigt som medborgarna protesterar mot förskolepaviljongen, så sliter tjänstemännen på stadsdelsförvaltningen sitt hår i jakten på nya förskoleplatser.

– Vi tycker inte heller att den här platsen är optimal, men det finns inga andra platser som går att använda. Och vi har ett uppdrag att klara barn-omsorgsgarantin, säger Tomas Dybeck, lokal- intendent på Skarpnäcks stadsdelsförvaltning.

Han betonar att stadsdelen enbart ansökt om ett tidsbegränsat bygglov.

Bakgrunden är att kvarteret Duggregnet i Björkhagen ska bebyggas och att den förskola med tre avdelningar som finns här i dag måste evakueras.

Vi är oroliga att området kommer att fortsätta att naggas i kanten.sten skanderbeck björkhagenbo