Min lokala hjälte

1 600 protesterar för att rädda Ilias kafé

Efter 21 år tvingas Ilias Hardos bomma igen sitt kafé på Jakobsbergs sjukhus.

Nu sluter Järfällabor och sjukhusbesökare upp för att rädda kaféet.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat om Ilias Hardos kafé. Efter mer än 20 år har Ilias fått beskedet att han tvingas bort från Jakobsbergs sjukhus när entrén ska byggas om.

Artikeln väckte reaktioner. På ett par veckor skrev 1 600 personer på en protestlista.

– Det är kunder som kommit in och skrivit på listorna, säger Ilias som är glad över allmänhetens stöd.

Ilias är besviken på att landstinget efter alla år säger upp avtalet på det här sättet.

– Det är hemskt, jag kan inte fatta att de gör så.

När Mitt i pratade med honom för några veckor sedan visste Ilias inte om han skulle erbjudas en ny lokal, eller om han skulle få någon ekonomisk kompensation. Allt pekade då på att den nya entrén skulle bli utan kafé och i stället inrymma en bemannad informationsdisk innanför dörrarna.

Efter artikeln säger Ilias att han fått beskedet att landstinget trots allt planerar för ett nytt kafé i sjukhusentrén. Och i så fall kan han erbjudas att driva det nya kaféet – men bara under förutsättning att han är beredd att ta på sig ansvaret för ytterligare två eller tre andra kaféer på andra sjukhus i Stockholm. Landstinget söker nämligen en gemensam ägare för sina sjukhuskaféer, enligt Björn Övermark, kundchef på landstingsägda Locum.

– Vår målsättning är att ha bra service på alla de här mindre sjukhusen, motiverar Björn Övermark lösningen.

Ilias Hardo säger att han troligen inte kan ta på sig ett så stort ansvar.

– Den här kostymen passar inte mig, landstinget vill inte ha mig, tolkar han beskedet.

– Så är det absolut inte, vi är två företag, Ilias kafé och Locum, som skrivit på ett avtal under vissa premisser. Nu avslutar vi avtalet. Vi gör det så att vi får det så attraktivt som möjligt, svarar Björn Övermark.

Ilias uppger att han nu fått beskedet att han kommer att erbjudas ekonomisk kompensation om det inte blir så att han inte vill eller kan fortsätta driva det nya kafé som planeras i entrén.

Fakta

Nya bud till Ilias med hårda villkor

2012 får Ilias Hardo beskedet att landstinget planerar för en ny reception i Jakobsbergs sjukhus, där han har sitt kafé.

Ilias får först beskedet att han ska få plats i en ny kafeteria.

Senare får Ilias beskedet att han måste stänga, och inte kan räkna med en ersättningslokal i sjukhuset.

Nu ser det ut som att han kan komma att erbjudas att driva ett nytt kafé i entrén, men då är villkoret att han driver ytterligare ett par på andra sjukhus.