ANNONS

1 juli tar Actic över simhallen

Socialdemokraterna anser inte att upphandlingen av Högdalens simhall har gått rätt till. Actic vann med ett bud på 24 miljoner och tar över 1 juli.
ANNONS

Upphandlingen av Högdalens sim- och idrottshall är klar. Friskvårdsleverantören Actic vann med ett bud på cirka 24 miljoner kronor som sträcker över tio år.

Enligt Socialdemokraterna kommer Stockholm stad att förlora 6 miljoner på upphandlingen.

Referensbudgeten som upphandlingen utgår från har blivit momsneutraliserad. Det innebär att momsen har tagits bort från budgeten. Emilia Bjuggren (S), vice ordförande i idrottsnämnden, säger att referensbudgeten las på dryga 20 miljoner, men att om de hade räknat in momsen skulle budgeten ligga på dryga 30 miljoner i stället.

– De har slarvat bort intäkter på 6 miljoner. De behövs till andra idrottsanläggningar. Vi har brist på resurser som det är, säger hon.

Regina Kevius (M), idrottsborgarråd, håller inte med om att staden förlorar pengar på upphandlingen och menar att momsneutraliseringen är en fråga om rättvisa.

– När vi vill att en entreprenör ska matcha kommunens referensbudget är det viktigt att det sker på lika villkor.

– Referensbudgeten är en teoretisk uppskattning. Vi kan aldrig garantera framtida intäkter inom en kommunal verksamhet, säger hon.

Oppositionen röstade emot beslutet.

– Jag anser inte att idrottsnämnden ser till största möjliga medborgarnytta med den här upphandlingen, säger Emilia Bjuggren.

ANNONS

Prissättningen för simhall och för idrottsföreningar kommer inte att ändras. Men för gymmet kommer fri prissättning att gälla, vilket innebär att priserna kan komma att höjas.

Fakta

Simkortsfakta

Har du köpt årskort i Högdalens simhall kan du simma i Stockholms stads simhallar resten av året. Men har du däremot köpt årskort på Stockholms stads simhallar kommer du inte kunna använda ditt kort i Högdalens simhall från och med den 1 juli i år.

Källa: Högdalens simhall

ANNONS