Min lokala hjälte

1 miljon streams på ett år

Lucas Estrada på Örnberget i Tullinge
Lucas Estrada på Örnberget i Tullinge
"Här har du utsikt över hela Botkyrka".
"Här har du utsikt över hela Botkyrka".
Tullingebon Lucas Estrada släppte sin första låt för nästan exakt ett år sedan, nu har hans musik streamats en miljon gånger.

Lucas Estrada flyttade som 12-åring från Mexiko till Sverige. Från att ha bott i villa och tillbringat mycket tid utomhus blev den svenska vintern och den nya boendesituationen i lägenhet tråkig.

– Musik blev en grej jag kunde sysselsätta mig med inomhus på vintern. Det började med att jag spelade keyboard, men det var på en ganska simpel nivå. Sen fick jag ett musikprogram, typ i en tidning eller om det var i ett paket Corn Flakes till och med. Med det dataprogrammet började jag göra egna låtar av färdiga ljud, men då var det hiphop som var grejen, berättar Lucas Estrada.

Han rappade och gjorde hiphop med vännerna och i åttan kom Lucas och hans kompis tvåa i en talangtävling i Alby. Priset var att spela in i en professionell studio.

– När jag gick in i den studion visste jag att det var det här jag ville hålla på med.

I nian fick han hjälp att installera ett bättre musikprogram, och det var efter det, i början av gymnasiet han bytte hiphoppen till elektronisk dansmusik.

Men trots att han har gjort musik i elva år så dröjde det innan Lucas släppte något.

– Jag var rädd för vad folk skulle tycka, det var nog därför som det dröjde. Nu i efterhand kan jag ångra att jag inte gjorde det tidigare eftersom det gått så bra. Men det kan även ha varit bra att vänta, nu fick jag gjort de flesta misstagen innan.

Hitintills har han lagt ut fem låtar på Spotify. Det har lett till att han nu har drygt 60 000 unika lyssnare i månaden och i somras passerade han en miljon streams. Enligt Spotifys egna statistik har Lucas Estrada flest lyssnare i Oslo, därefter kommer Stockholm. Men även i New york, Hamburg och Mexiko city finns lyssnare.

– Det senaste halvåret har dörrarna öppnats, jag arbetar med flera artister och det är verkligen jättekul. Nu har jag riktigt bra grejer på gång som toppar än mer än det jag gjort tidigare, säger han och tillägger att han alltid är ute efter nya artister att samarbeta med.

Lucas har sin studio hemma och är inte signad, något som stärker honom.

– Genom att jag är själv så visar jag att jag gjort detta ensam med mina vänner. Jag har lärt mig alltihop själv genom misstag och genom youtubefilmer.

Vad gör du om tio år?

– Sitter i min studio och gör musik på heltid med mina vänner, det är det som är drömmen.