10 000 får plats i sluta-röka-lopp

Nu är det klart att ett helt nytt lopp kommer att arrangeras på Djurgården. Den 18 september kan alla som vill hjälpa till att bekämpa cancer delta.

I helgen går Stockholm Marathon av stapeln. Men samtidigt går det nu att anmäla sig till ett helt nytt lopp på Kungliga Djurgården för att hjälpa till att stoppa cancer.

Bakom loppet står Marcus Benitez och Malin Johansson, som båda har sett cancern på nära håll.

– Loppet riktar sig till alla som vill sluta röka, har rökt eller helt enkelt vill stötta en god sak. Och allt överskott går direkt till Cancerfonden, säger grundaren Malin Johansson.

Hon jobbar med reklam och fick själv ett hudcancerbesked för sju år sedan. I dag är hon frisk och kände att hon vill ge något tillbaka.

– Jag ville göra något välgörande och tyckte det här var en bra grej, säger hon.

Idén kom sjukgymnasten Marcus Benitez på när han sprang Blodomloppet och insåg att något liknande borde finnas för antirökning. Hellas friidrott hjälper till att sköta allt praktiskt kring loppet som passande nog går på Hälsans stig runt Djurgårdsbrunnskanalen.

10 000 deltagare är taket för deltagarantalet och anmälan har redan öppnat. Det kostar 350 kronor att springa det fem alternativt tio kilometer långa loppet.

– Allt fler börjar röka, speciellt unga kvinnor och det är jättetråkigt. Kan vi bara få någon att sluta röka eller inte börja så är vi jättenöjda, säger Malin Johansson.

Förskolorna på Östermalm inte längre de bästa i stan

Östermalm Stockholms föräldrar har fått svara på hur nöjda de är med sina barns förskolor igen. Efter fem år i topp är inte längre Östermalms förskolor bäst – det är i stället Norrmalm som tar första­platsen i år. Överlag är dock föräldrarna fortfarande väldigt nöjda i stadsdelen som tar andraplatsen i innerstan. Kungsholmen hamnade sist i innerstadstabellen i alla kategorier utom en.

Östermalm SL avslöjade i förra veckan att pengar ska satsas på den röda linjen. 48 nya tåg har beställts och målet är att sex tåg fler i timmen ska kunna köra sträckan. Samtidigt blir det färre sittplatser i vagnarna.

– Totalt investerar Trafikförvaltningen drygt 12,7 miljarder kronor på röda linjen som får ny vagndepå, nytt signalsystem och morgondagens tunnelbanevagnar, säger trafiknämndens ordförande Christer G Wennerholm.

Jag ville göra något välgörande.

röda linjen får 48 nya tåg och nytt signalsystem