10-åring fick lämna fotbollslaget – var för dålig på svenska

Föräldrarna till en 10-årig pojke fick detta sms från lagledningen i sonens fotbollslag.
Föräldrarna till en 10-årig pojke fick detta sms från lagledningen i sonens fotbollslag.
En 10-årig pojke fick lämna fotbollsklubben i Haninge som han tränade med. Det eftersom han inte kunde prata svenska, skrev lagledarna i ett sms till pojkens föräldrar.

Nu tar sportchefen avstånd från beslutet.

En familj som nyligen flyttat till Sverige och Haninge ville gärna att den 10-årige sonen skulle spela fotboll i en lokal klubb.

Pojken provtränade några gånger med ett lag med spelare födda 2005. Men för några veckor sedan fick pojkens föräldrar ett sms från lagledningen där det bland annat stod att ”Det är tyvärr så att eftersom NN inte pratar svenska och vi inte kan kommunicera så blir träningarna svåra att genomföra. Vi har svårt att se att NN kan ta en plats i laget om han inte kan språket.”

Föräldrarna pratar inte heller svenska. På ett möte med fritidsledare på sonens skola fick de veta vad som stod.

– Föräldrarna blev ledsna och jag blev jättechockad över innehållet, säger en av fritidsledarna.

Lagledningen för det aktuella P05-laget skyller på varandra och menar att det rör sig om ett missförstånd. Laget hade för få spelare och skulle läggas ned.

Sportchefen i den aktuella klubben tar starkt avstånd från innehållet i detta sms.

– Det har aldrig skett att någon nekats spela hos oss därför att han eller hon inte kan svenska, och det kommer aldrig att ske. Vi har många barn i klubben som inte kan svenska.

Pojken har nu erbjudits att spela med ett annat lag i klubben.